Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] formularz z protestem do kilku odbiorców
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
krzych80
Witam,
postaram się w skrócie streścić sytuację - reprezentuję ojców walczących o prawo do widywania się z własnymi dziećmi.
Niestety nasz system sądowniczy wspiera nienawiść naszych byłych żon czy partnerek które blokują nam z dziećmi kontakty.
Ja sam w obliczu nadużywania władzy rodzicielskiej przez moją byłą żonę wystąpiłem o powierzenie mi córki pod opiekę.
Ex postanowiła mnie ukarać, wyprowadziła się 300km ode mnie (bez mojej wiedzy i zgody) i zablokowała mi całkiem kontakt z 7 letnią córeczką.
3krotnie prosiłem sąd rodzinny o udzielenie mi pomocy (zgodnie z prawem) i 3 krotnie mi odmówiono. Mijają miesiące a ja córki jak nie widziałem tak nie widzę.
Wymyśliłem więc internetową akcję i staram się zebrać poparcie dla swojej sprawy
www.ratujmyMaje.pl

o ile kiedyś tam pisałem coś w html-u i może niechlujnie jestem w stanie sklecić stronkę o tyle w innej sprawie potrzebowałbym pomocy:

chcę aby ze strony można było wysłać formularz z protestem jednocześnie na kilka adresów e-mail. Treść protestu była by zablokowana do edycji.

Jednak kompletnie nie mam pojęcia jak to zrobić...

czy mógłbym prosić Was o pomoc lub o jakieś wskazówki?

z góry dziękuję i pozdrawiam
pablo_83
należałoby skorzystać z funkcji php do wysyłania maila np. w formacie html -> kilka przykładów ;] (mail nie musi być w html, może to byc zwykły tekst, opcja do wyboru)

Stworzyć sobie widok treści wysyłanej (np. w postaci strony html wtedy ładnie się to będzie wyświetlało).

do funkcji wysyłającej trzeba wstawić odbiorców i teraz albo wykorzystać do tego bazę danych gdzie będziemy mogli trzymać adresy mailowe odbiorców, albo zapisać to w pliku lub wstawić bezpośrednio do funkcji wysyłającej maila(co nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem).

Inną opcją jest stworzenie formularza kontaktowego na stronie z wstawioną już treścią do wysyłki (zablokowaną przed edycją - np. w polu textarea) oraz jakiś input text do wstawiania adresów odbiorców po kliknięciu wyślij wywołać funkcje wysyłającą maila.

Jeśli znasz html to powinieneś sobie poradzić z 2 opcją (gotowe funkcje php send mail ściągniesz sobie z jakiejś strony), maile wpisujesz do formularza po przecinku lub średniku zależy od funkcji i tyle.
konrados
No ja bym to jednak uprościł - widać, że człowiek z php nie obeznany smile.gif I tylko tą jedną rzecz chce na stronie.

Tak więc - zakładając, że odbiorców będzie kilku-kilkunastu, nie musimy tworzyć do tego celu żadnej bazy danych, wystarczy zwykłe array w php, lub nawet iluś-tam krotne wywołanie nowostworzonej funkcji sendMail($recipient, $fromName, $fromEmail).

Natomiast sam formularz dla użytkownika, wystarczy, że będzie zawierał 2 pola: "imie_nazwisko", oraz "email" - czyli email piszącego protest. Do tego element typu np. div (ale nie input-element w formularzu) pod tytułem "Twoja wiadomość będzie następującej treści: i zostanie wysłana do:"

Ewentualnie jeszcze jakaś forma captchy co by to spam nie był wysyłany.

@krzych80: jeśli odpowiedź pablo_83 nic Ci zupełnie nie mówi to napisz, chociaż wcześniej postaraj się rozwiązać problem samemu smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.