Chcę przy pomocy php+javascript+ajax stworzyć aplikację obsługującą rozbudowaną bazę danych. Chodzi mi o skrypty php+javascript do stworzenia wygodnej aplikacji webowej. Nie chcę pisać wszystkiego od początku. Moje oczekiwania:
1. Generacja tabeli (grid) z danymi oraz obsługą kursorów - danych może być mało (np. kilka rekordów) i wówczas tabela musi być krótka lub dużo (np. 100000 rekordów) i wtedy musi być wygodne przewijanie.
2. Edycja danych bezpośrednio w tabeli lub w postaci pól formatki.
3. Obsługa bazy Firebird (jest obsługiwana natywnie przez PHP)
Nie będę ukrywał, że programuję aplikacje bazodanowe w Delphi i oczekuję podobnej funkcjonalności od wymienionego zestawu (php, javascript, ajax)
Czy ktoś może mi coś polecić?
Zainteresowałem się framework'ami (np. symfony), ale czy to dobra droga? Oprócz tabel przydatne byłoby oczywiście wygodne zarządzanie treścią przez użytkownika np. zmiana proporcji okna z dwoma tabelami (rozciągnięcie jednej kosztem drugiej), menu, zakładki, listy. Każdy kto programował aplikacje desktopowe wie o co chodzi. Z drugiej strony obawiam się rozwiązań, które "wiedzą lepiej" jak coś rozwiązać. Właśnie to mi się podoba w Delphi - kilka komponentów wizualizacji bazy danych (grid, edit, label) i kilka dostępu do bazy danych. Dzięki zdarzeniom mogę nad wszystkim panować.
Przepraszam, jeśli piszę nie w tym dziale, lub gdy coś takiego już było. Jednak ciężko jest zadać właściwe pytanie gdy oczekuje się sugestii...