Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wikileaks
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
wookieb
Co sądzicie o udostępnieniu przez Wikileaks poufnych dokumentów?
Moim zdaniem groźba burzy, który rozpęta się w wojne - istnieje. Może panikuje ale nie wygląda to za różowo.
outsider
To o zbombardowaniu Iranu jest na prawdę ciekawe, lecz wojna... wątpię, żeby do tego doszło.
Waszyngton widać ma dobrego dealera tongue.gif
Cytat
(...)Waszyngton poinformował władze przywódców Słowenii, że jeśli chcą się spotkać z Barackiem Obamą, to ich kraj musi przyjąć więźniów Guantanamo.

http://tvp.info/informacje/swiat/sa-pierws...kileaks/3467744

Podałbyś stronę gdzie bardziej szczegółowo opisali sytuacje, oraz co jeszcze wyciekło ?
Crozin
To nie pierwszy raz gdy WikiLeaks coś upublicznia. I kto miałby komu wojnę wypowiadać?
wookieb
Dokumentów, raportów jest w PIP. Powodów do złości ze strony innych krajów tez może być wiele.
http://konflikty.wp.pl/query,wikileaks,szu...5&_ticrsn=5

http://konflikty.wp.pl/kat,1020223,title,U...,wiadomosc.html
Nie wiem (nikt z nas nie wie) ile w tym prawdy, ale skoro taka informacja wychodzi z "góry" to chyba nie jest za dobrze?
jarek_777
to będzie ciekawe smile.gif i ciekawe co wyniknie z całego tego cyrku smile.gif
Cysiaczek
Ponoć to to: http://cablegate.wikileaks.org
pyro
Ciężko coś wyciągnąć z wikileaks. Ich serwery są cały czas DDoSowane.

@Cysiaczek, czy w linku, który podałeś są właśnie te dokumenty?
Cysiaczek
No tak, link jest bezpośredni przecież smile.gif
pyro
Ciezko sie dostac do tej strony, ale zrobiłem jej pełną kopię, więc jak ktoś chce... smile.gif
Szadow
Wiecie że:
- założyciel WikiLeaks to najbardziej poszukiwany Haker na świecie?
- Nie dostaliśmy tarczy bo Prezydent Rosji zagroził Obamie że ... (zapomniałem)
pyro
Szkoda tylko, że tych dokumentów jest tak mało. Może w podziemiu się znajdzie pełen spis artykułów winksmiley.jpg?
wookieb
Mnie najbardziej rozśmieszyły przymiotniki na temat niektórych przywódców.
Putin to Samiec Alfa biggrin.gif No ale bądź co bądź dostaliśmy teraz dużo potwierdzeń na temat niektórych spraw, np tarczy antyrakietowej.
Tylko jak teraz zachowa się USA, ze swoją polityką? Narazie z dużej chmury mały deszcz, uff smile.gif

Co mnie najbardziej irytuje to niestety MEDIA. Wczoraj w radiu rmf fm nasz super nietajny dziennikarz powiedział: "Z dokumentów [od wikileaks - przyp. ja] do których dotarliśmy".
Ale żeście dotarli!!
Cysiaczek
http://www.tvn24.pl/-1,1684478,0,1,zalozyc...,wiadomosc.html

Wnioski każdy może wyciągnąć sam.
Mephistofeles
Widać, że prawo siły zawsze działa. Aresztują, wywiozą a potem się pozbędą problemu, bo przecież popełnia straszne, niewyobrażalne przestępstwa zagrażające wszystkim poprawnym obywatelom, ujawniając prawdę o działaniach rzekomo dobrego rządu USA.
Crozin
@Mephistofeles: czyli uważasz, że rząd USA jest zły bo posiada tajne informacje? Tak, ujawnianie tajnych informacji może zagrażać życiu obywateli USA jak i obcokrajowcom współpracujących z tym rządem. A w przypadku USA, które na pewno posiada potężne zaplecze w postaci takich "informatorów", tych żyć jest pewnie tysiące.
Ale czy w danych ujawnionych przez WikiLeaks są takie właśnie informacje? Nie wiem. Nie czytałem ich - nie wypowiadam się.

PS. Aresztowanie i ekstradycja nie oznacza skazania.
mike
Cytat(Crozin @ 1.12.2010, 15:54:45 ) *
PS. Aresztowanie i ekstradycja nie oznacza skazania.
Można być jeszcze potraktowanym jako "wrogi bojownik". Przez co nie podlegasz pod konwencje Genewskie i siedzisz w Guantanamo kilka lat bez postawionych nawet zarzutów. Tak, wiemy jak to działa winksmiley.jpg

Dziś już wiemy, że dyplomaci powątpiewali w powody napaści na Irak zanim o niej jeszcze doszło. Pomimo tego opinia publiczna była karmiona setkami pewnych argumentów, że warto, że trzeba i należy.
Zastanawiasz się czy byłoby takie przyzwolenie na tą akcję gdyby wątpliwości zostały ujawnione?
Piszę o tym, ponieważ część ujawnionych materiałów pokazuje, że często dyplomaci sobie a to co się mówi ludziom sobie. Może i dobrze, że taka sytuacja się wywiązała. Nie wiem.
Mephistofeles
Oczywiście, że nie z powodu tajnych informacji. Ale skąd wiesz co ukrywają?
Oficjalnie oczywiście go od razu nie skażą, ale pewnie któregoś dnia zniknie w tajemniczy sposób, tak to już na tym świecie bywa.
Cysiaczek
Ok Crozin, pracujesz? Uczysz się? Spoko, idź do aresztu śledczego no na 2-3 lata, potem Cie przecież uniewinnią smile.gif
Mój wniosek z tych oskarżeń (a jak pamiętam, to już ktoś rozpatrywał sprawę osadzenia tego gościa w areszcie i nie było podstaw) jest taki, że nie podskakuje się demokratycznej światowej władzy, bo Cię demokratyczna i światowa władza udupi. Niby oczywiste, ale mówienie, że to w porządku, to już nie wiem jak ocenić.
Przy okazji, zarzuca się temu facetowi, że popełnił przestępstwo. Przeciwko czemu to przestępstwo? To są dane, które są cenne dla wywiadów wielu państw, każde państwo, w tym Polska sama takie informacje stara się pozyskać, często nielegalnymi metodami. Co więc On takiego zrobił? Dał wszystkim po równo. Jak mógł?! biggrin.gif
Polecam zapoznanie się z historią Kuklińskiego smile.gif

Pozdrawiam.
mikajlo
Ruszna nowy serwis OpenLeaks. Zobaczymy co z tego będzie.

USA musi odbić piłeczkę.
Crozin
Pod OpenLeaks.org/.net jest jedynie napis Comming Soon, .com nie istnieje, Google nie ma zaindeksowanej - coś słabo z tym ruszaniem. Zresztą co tam będzie? Kolejny mirror WikiLeaks?

Cytat
USA musi odbić piłeczkę.
Nic nie musi, zresztą wydaje mi się że obecnie w ich interesie jest nic nie robienie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.