Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: programista -> awans
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
smagul
Witam. Słowo wstępu: obecnie pracuje w niewielkiej firmie (ok. 20 pracowników) - lider pewnej branży e-commerce. Jestem programistą PHP z pół rocznym komercyjnym doświadczeniem, brak wykształcenia wyższego, zarobki ok. 3k netto, Warszawa. Ze względu na moje ogólne zainteresowanie tematem, kreatywność i łatwość pozyskiwania nowych umiejętności zaproponowano mi abym ogarnął to czym zajmuje się szef działu IT (czyli przygotowywanie komputerów dla nowych pracowników, przechowywanie haseł, konfigurowanie serwerów, zarządzanie i nadzorowanie projektów) i pełnienie roli czegoś w stylu zastępcy szefa działu IT. Podczas takiej luźnej rozmowy z szefem działu poinformował mnie, że oczywiście nowe obowiązki to też wyższa pensja.
Pytania:
1) Jak już wcześniej wspomniałem mam tylko pół roku komercyjnego doświadczenia w programowaniu (wcześniej amatorsko się tym zajmowałem). Przejęcie nowych obowiązków najprawdopodobniej zaowocuje tym, że na programowanie zacznę przeznaczać znacznie mniej czasu a najprawdopodobniej będzie się ono ograniczało tylko do łatania najpoważniejszych błędów. Czy taki 'awans' nie jest przypadkiem zbyt szybki i może się w późniejszym terminie odbić problemami w znalezieniu pracy jako programista?
2) Nigdy nie sądziłem że będę pełnił taką rolę, aby nie grać w ciemno - ile powinienem oczekiwać wynagrodzenia za dodanie mi nowych obowiązków? Dodam że nowe obowiązki to też telefon komórkowy i dyspozycyjność 24h w razie jakiejkolwiek awarii.
Spawnm
"czyli przygotowywanie komputerów dla nowych pracowników, konfigurowanie serwerów" -to szef działu IT czy helpdesker/młodszy administrator ? ;]
mike
Szef chce Cię wsadzić na kilka stanowisk i zrobić z Ciebie człowieka orkiestrę to niech zapłaci Ci wielokrotność etatu tongue.gif
A na poważnie to ja bym się zastanowił czy to w ogóle jest awans zawodowy? Bo mi wygląda to lekko inaczej.
darko
Czasami taki pozorny awans potrafi odbić się czkawką dla Twojej kariery. Tak jak napisał mike Twój szef zauważył pewnie Twoje pokłady zaangażowania i postanowił je wykorzystać do swoich celów biznesowych. Zastanów się dwa razy zanim zgodzisz się przyjąć taki awans. Pod uwagę weź różne czynniki, m. in. to, czym naprawdę będziesz się zajmował po awansie i czy te zajęcia będzie można ująć jakoś później w CV i jak Twoje nowe obowiązki mają się do programowania. Znam przypadki, gdzie ludzie za niewielką podwyżkę dali się nabić własnemu szefowi w butelkę i do dzisiaj żałują pewnych podjętych decyzji (z różnych powodów, najczęściej jednak to natłok nowych obowiązków za niewspółmierną do wysiłku podwyżkę oraz zupełnie inne zajęcia niż programowanie itp.). Ale obyśmy się tutaj mylili życzę Ci tego i tak czy siak życzę powodzenia i dalszych sukcesów zawodowych.
Speedy
Cytat
[...]dyspozycyjność 24h w razie jakiejkolwiek awarii

Case Study:

Piątek, godz. 00:30, telefon od szefa:
"Słuchaj Smagul, Kowalski nie może odebrać poczty! Pojedź no do serwerowni i sprawdź co jest grane. Wiesz, że jesteś moim ulubionym szefem działu IT? Dobranoc."
picekdesign
Ahaaha, standard u mnie w pracy smile.gif
darko
Cytat(Speedy @ 6.12.2010, 23:53:50 ) *
Case Study:

Piątek, godz. 00:30, telefon od szefa:
"Słuchaj Smagul, Kowalski nie może odebrać poczty! Pojedź no do serwerowni i sprawdź co jest grane. Wiesz, że jesteś moim ulubionym szefem działu IT? Dobranoc."

W tej sytuacji masz pełne prawo zażądać od pracodawcy dodatku za dyspozycyjność w weekendy, ale niestety wiem doskonale, jak to wygląda u nas w Polsce, zwłaszcza w tych mniejszych i zupełnie małych firmach. Z pracownika wyciska się wszystkie siły witalne, jak cytrynkę do lemoniady, tylko dlatego, że się sprawdza na co dzień.
mike
Cytat(picekdesign @ 7.12.2010, 21:56:57 ) *
Ahaaha, standard u mnie w pracy smile.gif
No ale mam nadzieję, że płaca Ci za to extra.
dr4ko
Cytat
przygotowywanie komputerów dla nowych pracowników, przechowywanie haseł, konfigurowanie serwerów, zarządzanie i nadzorowanie projektów

Człowiek orkiestra. Niestety standard w naszej rzeczywistości. Jeśli jednak byłby nacisk na to zarządzanie + nadzorowanie projektów i za tym poszłyby odpowiednie szkolenia to byłoby warto. Ale odnoszę wrażenie, że two kierownik szuka zastępcy do "brudnej roboty" więc wszystko zależy od tego jak będzie skonstruowana umowa i twoich układów z kierownikiem.
hultman
Jestem tu nowy, ale moim zdaniem wszystko tak naprawdę zależy od wynagrodzenia. Przy odpowiednim wynagrodzeniu można byc wszystkiego, ale jeśli miałbyś dostawać jakieś grosze więcej to chyba nie warto.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.