Od razu chciałbym zaznaczyć że dopiero zaczynam z językami PHP i MySQL, traktuje to bardziej jako hobby oraz naprawdę coś przyjemnego

Nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi na swoje pytanie. Chciałbym uzyskać funkcję która obliczy mi z przedziału licz najmniejsze puste miejsce.
Chodzi o to że wyobraźcie sobie tabliczkę czekolady, posiada załóżmy 40 kawałków. Nagle ktoś wyciąga ze środka jeden kawałek i z końca drugi kawałek.
Funkcja miała by polegać na obliczeniu pierwszego pustego miejsca, nie tego drugiego, nie ostatniego lecz pierwszego.
Dokładniej mój problem wygląda tak:
Potrzebuje uzupełniać pewien program kawałek po kawałku. Takich kawałków jest aż 45. Liczymy od 0 do 44!. Więc zakres 0 - 44.
Gdyby chodziło o tylko wypełnianie pustych 45 kwadratów kawałkami, nie było by problemu. Lecz jest możliwość wyjęcia w dowolnej chwili dowolnego kawałka, kwadracika

Załóżmy mamy takie rekordy:
Kod
0
1
2
3
5
7
10
13
15
16
19
20
21
22
37
38
40
41
42
44
45
1
2
3
5
7
10
13
15
16
19
20
21
22
37
38
40
41
42
44
45
Widzimy ile posiada pustych pól po segregacji, no i problem w tym że chciałbym automatycznie zmienną po wpisaniu np. numeru ID grupy tych rekordów, aby dodał PIERW najmniejszy brakujący element. Czyli w tym wypadku 4. Gdy 4 dopisze, miałby uzupełnić "6" itd. W wypadku gdy znowu wyciągniemy, on wraca i uzupełnia pierwszy brakujący.
Nie wiem, nie mam zielonego pojęcia jak ustawić "SELECT" z jakim atrybutem

Gdyby ktoś byłby tak miły i pomógł mi w ustaleniu tej funkcji zmiennej.