Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Formularz z wieloma opcjami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
andrzejlechniak
Mam taką sprawę: mam tabelę w bazie danych, np. zdjecia. I mam stronę, gdzie mogę dodawać za pomocą formularza te zdjęcie do katalogu. Za pomocą bazy (tzn. odpowiedniego odnośnika) wyświetlam je na stronie. I teraz mam pytanie: jak napisać formularz abym miał opcje:
1. Dodawania wielu zdjęć na raz
2. Możliwość wstawienia konkretnego zdjęcia lub opisu na wybranej stronie, np.
zdj1.jpg -> wstaw na: str.głównej | str. nowoście | nie wstawiaj do strony (ale do przechowalni)
I jaka jest możliwość zrobienia takiego triku, że razem ze wstawieniem zdjęcia, wstawiam odpowiedni opis do bazy danych.
I jak jest możliwe ustawienie danego zdjęcia jako takiego głównego zdjęcia katalogu, coś w stylu tym co jest na nk.pl lub facebooku.
CuteOne
1. AJAX lub IFRAME -> google "php multi upload"
2. nie kumam...
3. Po wysłaniu formularza sprawdzasz czy zdjęcie zostało wysłane jeżeli tak to dodajesz opis do bazy..
4. Przy dodawaniu opisu do bazy wystarczy określić typ pliku np. img_primary = 1 (0 - zwykłe zdjęcie, 1 - główne)

Wszystke twoje pytania to podstawa więc zanim zaczniesz coś tworzyć poczytaj trochę o formularzach, odbieraniu danych i mysql
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.