Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: terminarz a 'la google calendar
Forum PHP.pl > Forum > PHP
demolka666
Witam,
potrzebuję stworzyć terminarz, podobny w wyglądzie do google calendar (tylko oczywiście znacznie prostszy).
Chciałabym, aby był widok dnia, np:

Poniedziałek
08:00________
09:00________
10:00________
11:00_spotkanie
12:00________
itp. itp.

Mam bazę danych, z której będzie skrypt musi pobrać nazwę eventu, datę zdarzenia, godzinę startu i endu.
Cały sęk w tym, ze nie mam pomysłu w jaki sposób ładnie wyświetlić te rekordy. Tzn jaki ma być algorytm, który umiejscawia zdarzenia w odpowiednim miejscu (np. koloruje zajęte godziny-kratki na inny kolor i dodaje tytuł zdarzenia, np. Obiad z Kowalskim).
Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie w tej fazie, ale finalnie odstępy czasowe będą co 15 minut.

Nie chcę gotowca, tylko pomysły jak to zrobić.
Quadina
Polecam stworzenie sobie obiektu z overflow, później w nim floatowanych do lewej dni tygodnia. a w dniach tygodnia eventy z position absolute, ewentualnie z position relative z odpowiednimi parametrami góra/dół. Taki też ostatnio robiłem sobie w takiej konstrukcji i poza spędzeniem czasu na przeliczaniu pozycji divów z eventami, to wszystko poszło bardzo szybko.
demolka666
Chyba zrobię coś w tym stylu. Tylko ze tak czy tak muszę zachować puste divy dla niewykorzystanych godzin, bo to musi być klikalne, w celu dodania nowego eventu w to miejsce.
Myślę, żeby dla każdego dnia najpierw ściągnąć dane z bazy do wielowymiarowej (konkretnie dwu-) tablicy a potem pracować na tejże tablicy. Tylko nie wiem czy to będzie wystarczająco wydajne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.