Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Dziwna budowa formularza w PHP i problem z zatwierdzeniem przy pomocy obrazka
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sebap123
Witam,
Dostałem od kumpla kod, który ponoć ma działać i w niektórych miejscach działa. Jest to swego rodzaju formularz działający jak formularz (czyli wysyła jakieś zapytanie do jakiejś strony). Dostarczony kod wygląda mniej więcej tak (to jest wersja obcięta bo normalnie jest jeszcze parę list)
  1. <div class="selector2">
  2. <label for="ilosc">ilosc:</label>
  3. <select name="data[ilosc][name]" id="selector">
  4. <option value="1">1</option>
  5. <option value="2">2</option>
  6. <option value="3">3</option>
  7. <option value="4">4</option>
  8. <option value="5">5</option>
  9. <option value="6">6</option>
  10. <option value="7">7</option>
  11. <option value="8">8</option>
  12. <option value="9">9</option>
  13. <option value="10">10</option>
  14. </select>
  15. </div>
  16.  
  17. <div class="select_area_button">
  18. <a href="'.PATH.'adder.php?id='.$_GET['id'].'&op=1"><span>dodaj do koszyka</span></a>
  19.  
  20. </div>

No i tutaj mam problem jak to połączyć z przesyłaniem danych, bo na razie jak widać jest to po prostu rozwijana lista i niezależny link, który w zamyśle ma być przyciskiem wysyłającym dane z formularza.
Nie ukrywam, że nie mam żadnego pojęcia w jaki sposób to ugryźć. Bo przecież formularz ma mieć <form> i metodę wysyłania i plik do którego wysyła i co najważniejsze wysyłane zmienne. Tak więc nie wiem co z tym zrobić, czy to w ogóle ma racje bytu,a nie chce kumplowi mówić, że nie mam pojęcia jak to ruszyć dlatego tutaj bym chciał spytać się o radę.

Wysłał mi on tak samo podobny kod, tyle że już bez listy a z samymi polami do wpisywania tekstu i wygląda on tak:
  1. echo'<form action="logowanie-rejestracja.php?podstrona=masz-konto&opcja=zaloguj" method="post">
  2. <table style="border-spacing:0 0px;width:360px;">
  3. <tr>
  4. <td colspan="2" style="height:50px; vertical-align:middle; padding-right:10px;" class="textbox-naglowek">Masz konto? Zaloguj się:</td>
  5. </tr>
  6. <tr>
  7. <td style="height:50px; text-align:right; vertical-align:middle; font-size:13px; padding-right:10px;">login: </td>
  8. <td width="280px;"><input type="text" class="napisz-do-nas-input2" name="user" value="'.$_POST['user'].'"></td>
  9. </tr>
  10. <tr>
  11. <td style="height:50px; text-align:right; vertical-align:middle; font-size:13px; padding-right:10px;">hasło: </td>
  12. <td ><input type="password" class="napisz-do-nas-input2" name="pass" value="'.$_POST['pass'].'"></td>
  13. </tr>
  14. <tr>
  15. <td style="height:50px;" colspan="2" align="right"><input type="image" id="submit" src="'.IMAGES.'zaloguj.png">
  16. </td>
  17. </tr>
  18. <tr>
  19. <td colspan="2" align="right"><a href="?podstrona=zapomnialem-hasla">Zapomniałem hasła</a>
  20. </td>
  21. </tr>
  22. </table>
  23. </form>';

No i tutaj właśnie obrazek pełni funkcję (tak mi się wydaje) submita.

Nawet już myślałem, że może to jakoś JavaScriptem trzeba zrobić, ale cały czas nie mam pomysłu jak (a poza tym nie ukrywam, że wolał bym to mieć napisane w PHP bo w JavaScript nie czuje się tak pewnie).
CuteOne
Poczytaj o evencie onClick i submit bo twój "przycisk" nie działa

ps. w stopce masz narzędzie do sprawdzania czy JS działa winksmiley.jpg
sebap123
No wiem, że nie działa, sam to napisałem. Ja chce się dowiedzieć, jak mam w tym pierwszym kodzie przekazać do formularza info na temat tego jaka opcja została wybrana (chodzi o selecty) i czy poprzez analogię do 2 skryptu mogę zrobić przycisk bez JS, bo jak widać tam żadnego JavaScripta nie ma i wszystko działa.
A i jeszcze jedno. Jak w tym drugim skrypcie pola formularza są w tabeli, to czy mogą one być tak samo umieszczone zamiast w tabeli w divach?
kalmaceta
co do pierwszego kodu najlepiej to w <form> wrzucić i jakiegoś submita dać, ewentualnie można select'owi dodać zdarzenie onChange w którym poprawiasz <a> href na odpowiedni względem wybranej opcji czyli w Twoim przypadku chyba zmieniasz ostatni parametr linka.

tak mogą być divy zamiast tabeli.
sebap123
Dobra onchange, jeszcze przemyśle, może coś w tym jest. Ale nie mów mi żeby dodać przycisk submit, bo właśnie w tym jest cały problem, że ja go bezpośrednio nie chcę dodawać. W pierwszym kodzie nie ma nic co jest submitem (oprócz obrazka z id submit smile.gif ) tak więc raczej się da coś takiego zrobić. No i dzięki za tą odp co do divów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.