Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem przy tworzeniu mapy dwuwymiarowej
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Smoker
Witam
Użytkownik rejestrując się u mnie zostaje przydzielony do konkretnego pola (tabela jak w szachach). W bazie danych posiadam zapisane id, współrzędne każdego pola oraz czy dane pole jest zajęte czy nie (id | pole_x | pole_y | wlasciciel). Mam pytanie odnośnie rejestracji nowych userów czy każdemu muszę tworzyć 2 zapytania do bazy danych (najpierw sprawdzając id pierwszego wolnego pola i poźniej przypisując do niego nowego usera) czy można to zapytanie uprościć do jednego zapytania sql?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
agmakonts
A zapisywanie współrzędnych jako x/y w jednej kolumnie i nadanie jej unique?
Smoker
nie wiem za bardzo co to zmieni, a unikalne oczywiscie jest id
agmakonts
z tego co wiem to można mieć dwie unikalne kolumny a gdy będziesz próbował dodać współrzędne które już istnieją dostaniesz błąd od bazy i jednym zapytaniem załatwiasz wszystko.
Mephistofeles
Indeks można nałożyć na wiele pól, nałóż na pola X i Y indeks unique i sprawa załatwiona.
Oczywiście nie przez kliknięcie w ikonkę w phpMyAdminie, musisz na dole stworzyć indeks unique z 2 polami.
Crozin
Cytat
nie wiem za bardzo co to zmieni
Jeżeli Twoja baza obsługuje jakiś typ Point/Point2D/Coordinates/czy coś takiego to lepiej z niego skorzystać, bo z reguły wiąże się to z dostępem do jakiś dedykowanych funkcji. Chyba, że chcesz po prostu mieć informację o współrzędnej X i Y by ją zapisywać/odczytywać - wtedy to kompletnie bez różnicy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.