Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pomoc przy tworzeniu elementów php
Forum PHP.pl > Forum > PHP
mikki
Witam jestem nowy na forum więc na początek chcę się przywitać.
I jestem także początkujący w programowaniu PHP i MySQL dopiero zacząłem się tego uczyć.
I teraz podam wam w czym potrzebuję pomocy:
1. Chcę wprowadzić na stronie możliwość rejestracji i logowania z opcja aktywacji konta
musi tam być coś takiego że kiedy wejdzie się na jakąś podstronę przez osobę niezarejestrowaną to pojawi mu się informacja żeby wejść dalej trzeba się zalogować i automatycznie np. po 10sekundach przenosi do okna logowania.
I podajcie mi sposób jak wprowadzić ten kod PHP w HTML nie wiem czy jest potrzebny jakiś odnośnik który będzie czytał z pliku PHP czy co mam problem żeby to zrobić za każdym razem jest ten sam problem że nie wogule nic się nie pojawia na stronie.
2. Podajcie mi skrypt formularz zamówienia który będzie mi wysyłał wiadomość na mojego maila jak go napisać i też jak go wprowadzić na stronę HTML żeby to działało.

dzięki i mam nadzieję że są tutaj osoby które naprawdę mi pomogą ale nie w stylu Google nie boli
tak jak pisałem dopiero zacząłem i się dopiero tego wszystkiego uczę a myślę o tym poważnie.
Wicepsik
Cytat(mikki @ 19.12.2010, 22:19:31 ) *
dzięki i mam nadzieję że są tutaj osoby które naprawdę mi pomogą ale nie w stylu Google nie boli

Google nie boli..
Poszukaj sobie informacji dotyczących tego co musisz zrobić. Jest ich setki, a nawet tysiące. Na tym forum na pewno znajdziesz też rozwiązania innych użytkowników.
tehaha
jeżeli myślisz o tym poważnie to zajrzyj do działu książki i wybierz sobie jakąś dobrą pozycję, ewentualnie masz przypięty temat "kursy dla początkujących", powodzenia. A z google i manualem i tak musisz się zaprzyjaźnić jeżeli chcesz coś się nauczyć....
mikki
tak szukałem ale niewiele mi to pomogło znaczy owszem znalazłem jak napisać rejestracje i logowanie ale beż mojej drugiej opcji a do tego nie wiem jak to wprowadzić do kodu HTML żeby to się pojawiało na stronie wogule bo jak narazie czego bym nie próbował to i tak to nie działa
a co do formularza to nic sensownego nie znalazłem
Wicepsik
Jeśli nie umiesz połączyć kodów to kto ma to zrobić? Poszukaj rejestracji i logowania. Potem poszukaj "aktywacja konta w php". Analizujesz kod i łączysz ( modyfikujesz, jeśli trzeba ). Przyznaj się, że to zadanie jest na zaliczenie przedmiotu..
tehaha
pewnych etapów nie da się przeskoczyć, nic Ci nie działa bo pewnie nie masz podstawowej wiedzy, najpierw trzeba opanować elementarne podstawy, a potem możesz się brać za pisanie systemu rejestracji/logowania, na forum wiele osób chętnie Ci pomoże, ale wymagany jest wkład własny, nie wystarczy napisać "szukałem, ale nie znalazłem co chciałem", bo tutoriali o rejestracji i logowaniu jest cała masa, ale nic Ci nie dadzą bez podstaw
Mephistofeles
Więc zacznij się uczyć a będziesz wiedział jak dopisać brakującą funkcjonalność.
mikki
no tak kiedy normalnie wyświetlam bez wprowadzenia do kodu HTML to wszystko pięknie działa ale kiedy wpisuje to do kodu HTML to już się nawet to nie pojawia
agmakonts
1) co Ci się wyświetla bez html? chyba nie formularz html.....
2) co próbujesz wstawić do czego - nie jesteśmy jasnowidzami
mikki
jak wstawić plik logowanie.php do kodu HTML aby jego zawartość wyświetlała się na stronie

w tym pliku jest zawarty cały kod php odpowiadający za logowanie a także odsyłacz dla osób niezarejestrowany i tam jest odrazu formularz html i tu jest ten problrm bo nie wiem co zrobić żeby to się wyświetlało na stronie
agmakonts
include()?

Pokaż to co masz bo tym sposobem do jutra nie będziemy wiedzieć o co chodzi dokładnie
Rid
Coś mi się zdaję ,że ktoś tutaj ściągną plik logowania i chce go umieścić w htmlu.Huhu -nic tobie nie da , jak wywołasz plik ze skryptem logowania,jeśli w htmlu nie masz formularza ,a i tak byś musiał wiedzieć jakie zmienne do niego podstawić,chyba że masz już z formularzem .Bez dokładnej analizy kodu,i bez minimalnej wiedzy ,nie uda ci się nic zrobić.Trzeba zakupić parę książek, poczytać trochę o samym php jak i programowaniu w nim ,w google trochę pogrzebać, a jak się już nic nie znajdzie to zajrzeć na forum:)
mikki
  1. <?php
  2. session_start(); // rozpoczęcie sesji
  3. ?>
  4.  
  5. <?php include('header.php'); ?>
  6.  
  7. <h2>&raquo; Zaloguj się</h2>
  8. <div class="content">
  9.  
  10. <?php
  11.  
  12. if (!isset($_SESSION['login'])) { // dostęp dla niezalogowanego użytkownika
  13.  
  14. if ($_POST['wyslane']) {
  15.  
  16. include 'inc/db.php'; // połączenie się z bazą danych
  17. $tabela = 'rejestracja'; // zdefiniowanie tabeli MySQL
  18.  
  19. $login = $_POST["login"];
  20. $haslo = $_POST["haslo"];
  21.  
  22. $haslo = md5($haslo); // szyfrowanie podanego hasła
  23.  
  24. $wynik=mysql_query("SELECT * FROM $tabela WHERE
  25. login='$login' and haslo='$haslo' and status=0");
  26.  
  27. // jeżeli użytkownik zarejestrował się, a nie aktywował swojego konta, to wyświetla się komunikat
  28. if (mysql_num_rows($wynik) == 1) {
  29. $informacja = mysql_fetch_array($wynik);
  30. echo '<span class="blad">Nie aktywowałeś jeszcze swojego konta. Aby to zrobić, wejdź w swoją skrzynkę odbiorczą, a następnie znajdź wiadmość z linkiem aktywacyjnym i aktywuj swoje konto</span>';
  31. }
  32.  
  33. // jeżeli wszystko jest dobrze, użytkownik się loguje
  34. $wynik=mysql_query("SELECT * FROM $tabela WHERE
  35. login='$login' and haslo='$haslo' and status=1");
  36.  
  37. if (mysql_num_rows($wynik) == 1) {
  38. $informacja = mysql_fetch_array($wynik);
  39. $_SESSION["login"] = $informacja["login"];
  40. header('Location: index.php ');
  41. } else {
  42. echo '<span class="blad">Zostały wprowadzone nieprawidłowe dane!</span>';
  43. }
  44. mysql_close($polaczenie);
  45. }
  46.  
  47. // tworzenie formularza HTML
  48. echo <<< KONIEC
  49.  
  50.   <form class="form" action="logowanie.php" method="post">
  51.   <input type="hidden" name="wyslane" value="TRUE" />
  52.  
  53.   <p>
  54. <div class="label"><label for="login">Login</label></div>
  55. <input type="text" name="login" id="login" />
  56. </p>
  57.  
  58. <p>
  59. <div class="label"><label for="haslo">Hasło</label></div>
  60. <input type="password" name="haslo" id="haslo" />
  61. </p>
  62.  
  63.   <p class="submit2">
  64.   <input type="submit" value="Zaloguj mnie" />
  65.   </p>
  66.  
  67. <p class="przypomnij">
  68. <a href="przypomnienie.php">Nie pamiętasz hasła?</a>
  69. </p>
  70.  
  71.   </form>
  72. KONIEC;
  73.  
  74. } else {
  75. header('Location: index.php'); // zalogowany użytkownik zostaje przekierowany na stronę główną
  76. }
  77.  
  78. if ($_GET["wylogowanie"] == "tak") {
  79. // niszczenie sesji użytkownika
  80. header('Location: index.php'); // przekierwanie na stronę główną
  81. }
  82.  
  83. ?>
  84.  
  85. </div>
  86. <?php include('footer.php'); ?>

to jest zawartość pliku logowanie.php
Kostek.88
Mógłbyś być taki uprzejmy i wziąć ten kod objąć znacznikami [ php ] i [ /php ] (bez spacji)? Mielibyśmy kolorowanie składki, a to znacznie ułatwi nam analizę Twojego kodu.
tehaha
nie analizowałem kodu, bo zapewne wziąłeś go z jakiegoś kursu i tylko skopiowałeś, więc zapewne jest w porządku, zapytam natomiast - czy utworzyłeś odpowiednie tabele w bazie danych i czy ustawiłeś odpowiednie loginy w pliku inc/db.php aby połączyć się z bazą?
mikki
  1. <?php
  2.  
  3. // dane do połączenia z bazą MySQL
  4. $mysql_host = '';
  5. $mysql_login = '';
  6. $mysql_haslo = '';
  7. $mysql_baza = '';
  8.  
  9. // połączenie z bazą danych
  10. $polaczenie = mysql_connect($mysql_host, $mysql_login, $mysql_haslo) or die('Błąd: nie udało się nawiązać połączenia z bazą danych.');
  11.  
  12. // połączenie ze schematem bazy danych
  13. mysql_select_db($mysql_baza) or die('Błąd: nie udało się wybrać schematu bazy danych.');
  14.  
  15. ?>

zaawartość db.php
i wcale tego nie ściągałem gdybym to ściągnął to bym nie prosił was o pomoc
markonix
Cytat(mikki @ 20.12.2010, 11:24:37 ) *
i wcale tego nie ściągałem gdybym to ściągnął to bym nie prosił was o pomoc

buhahahahah

to pełno złodziei kodów w sieci bo Twój unikalny skrypt na kilku forach już jest sad.gif

buhahahahah

Utwórz w końcu tą tabelę w bazie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.