Kategorie:
id_kategorii, nazwa
Podkategorie:
id_podkategorii, id_kategorii, nazwa
Piszę na fw KOHANA i chcę zachować model MVC, w modelu zrobiłem sobie takie metody
private function pobierz_id_nazwa_kategorii() { $r = $this->query('SELECT id_kategorii, nazwa FROM kategorie'); foreach ($r->result_array(TRUE) as $row) { $_wynik[$row->id_kategorii] = $row->nazwa; } return $_wynik; } private function get_nazwa_where($id) { $r = $this->query('SELECT nazwa FROM podkategorie WHERE id_kategorii='.$id.''); $i=1; foreach ($r->result_array(TRUE) as $row) { $_wynik[$i] = $row->nazwa; $i++; } return $_wynik; } public function pobierz_podkategorie_i_nazwy() { $_tab_id_nazwa = $this->pobierz_id_nazwa_kategorii(); { $nazwa[$i] = $_tab_id_nazwa[$i]; $wynik[$i] = $this->get_nazwa_where($i); $rezultat[$nazwa[$i]] = $wynik[$i]; } return $rezultat; }
Kontrolerem przekazuję sobie $rezultat jako tablicę
gdy ją wyświetlę zdebugowaną to prezentuje się następująco:
$widok->pn = $model->pobierz_podkategorie_i_nazwy();
(array) Array ( [Internet] => Array ( [1] => tworzenie stron [2] => blog [3] => serwis webdesign [4] => przeglądarka [5] => gra internetowa [6] => mieszanie kaszy ) [Sport] => Array ( [1] => strona hostingowa ) )
Oczywiście tych kategorii jest więcej ale pokazuje tylko 2 zeby nie robic dlugiego posta, muszę je wyświetlić w trzech kolumnach i w tym jest największy problem bo żeby je wyświetlić w słupku zrobiłem takiego foreacha
foreach($pn as $kat => $_podkat) { foreach($_podkat as $podkat) { } }
Style mam zdefiniowane tak że klasa diva "columns", zrobi następną kolumnę....
Bardzo proszę o pomoc, siedze już nad tym 3 dni rece mi opadaja
napisałem także funkcje która wypisuje liczby w trzech kolumnach, ale nie potrafię jej przenieść aby działała w tej tablicy kategorii i podkategorii :/
Kod
function wypisz($m)
{
$do = ceil($m/3);
for($x=0; $x<$do; $x++)
{
for($i=$x; $i<$m; $i+=$do)
{
echo $i;
}
echo '<br />';
}