Moja aplikacja bazuje na UTF-8. Baza danych w UTF-8, wszystkie pliki językowe w UTF-8. Wszystko jest pięknie i ślicznie. Zero problemów z polskimi znakami.
Jednakże, pojawiła się konieczność eksportu niektórych danych do XML, który musi mieć encoding w ISO-8859-2. Do tego celu wybrałem DomDocument, ponieważ na pierwszy rzut oka dobrze radził on sobie z konwersją no i zachowuje zasady obiektowości.
Niestety plik XML został odrzucony przez importującego dane. Podany powód: zbyt duża ilość znaków w jednym z tagów. Zliczając znaki ich ilość była zgodna z dokumentacją, dlatego dobrałem się HexEditorem do wyeksportowanego pliku.
Okazało się, że polskie znaki zapisywane są na dwóch bajtach i wyglądają, jak te z UTF-8.
Próbowałem ręcznie konwertować plik XML zwrócony jako string (metodą DomDocument::saveXML()) metodą mb_convert_encoding, ale w wyniku otrzymuję (niezależnie od podanego kodowania w parametrze tej funkcji) string kodowany w ASCII, czyli bez polskich znaków.
Pytanie: Jak poprawnie zwrócić plik XML posiadający jeden bajt na polski znak, poprawnie zakodowany w ISO-8859-2?
PS. Ustawiam nagłówek XML i kodowanie:
Z góry dziękuję za pomoc!