Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak wynająć lokal
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
athabus
Witam,
po ostatnich doświadczeniach z biurami obrotu nieruchomościami dochodzę do wniosku, że kompletnie nie ma sensu płacić za usługę wynajmu lokalu takiej firmie. Ogólnie płaci się kilka tysięcy za to, że ktoś otworzy lokal. Co gorsza nawet nie potrafi udzielić podstawowych informacji na jego temat.

Dlatego też mam pytanie, czy macie pomysły jak najłatwiej dotrzeć bezpośredni do wynajmujących. Dodam, że na serwisach typu grata 95% ogłoszeń to biura.
Na razie przychodzą mi do głowy dwa sposoby:
- wynajem od spółdzielni mieszkaniowych - zazwyczaj mają informacje na stronie o wolnych lokalach
- chodzenie po interesującej nas okolicy i szukanie - niestety średnio się sprawdza w przypadku lokali użytkowych bo te są z reguły wynajmowane dość płynnie bo mają okresy wypowiedzeń.

Macie jakieś inne pomysły.
zordon
może ogłoszenia w gumtree lub podobnych serwisach? dajesz ogłoszenie, że szukasz takiego a takiego lokalu w takiej a takiej okolicy. Myślę, że osoby, które chcą wynajmować lokal (nie przez agencje nieruchomości) dość często przeglądają tego typu ogłoszenia. przynajmniej ja bym tak robił na ich miejscu.

ponadto w przypadku małych firm zawsze jest opcja wynajęcia mieszkania pod biuro. Oczywiście kwestia jak takie mieszkanie wygląda, jaki jest dostęp z zewnątrz i jak można takie mieszkanie zaadaptować, ale jest to chyba najtańsza i najłatwiejsza forma wynajmu

Ponadto w nowych biurowcach bardzo często wiszą bannery z reklamą powierzchni biurowej do wynajęcia, ale czy nie idzie to już przez jakąś agencję to cięzko powiedzieć. na pewno też takie biura tanie nie są
athabus
Dzięki zordon - bardzo dobry pomysł z tym Gumtree - rzuciłem okiem - jest nawet trochę lokali pod wynajem, które warto obejrzeć. Swoją ofertę też zamieszczę. Oczywiście jeśli macie inne sprawdzone sposoby to chętnie się dowiem.

Uściślę tylko, że nie chodzi o biuro tylko lokal usługowo-handlowy. W sumie powinienem był to napisać już wcześniej bo charakter forum wskazuje, że chodzi o lokal biurowy. Moja firma zajmuje się akurat handlem, a teraz chcemy dołożyć usługi w tej samej branży. Niestety na lokalach handlowo-usługowych nie ma zazwyczaj informacji, bo ludzie starają się je wynajmować jeszcze w trakcie trwania wypowiedzenia poprzedniego najemcy.
tehaha
możesz jeszcze porozwieszać ogłoszenia w interesującej Cię okolicy, trochę żmudne, ale raczej skuteczne, widziałem nie raz takie ogłoszenia jak ktoś szukał mieszkania do kupienia, a co do ogłoszeń w internecie to raczej szukałbym ogłoszeń w serwisach lokalnych, np. na miejskim serwisie
Twist
Lokalna prasa, portale regionalne.
Warto popytać znajomych z danego miasta, często okazuje się, że ktoś zna kogoś kto zna kogoś... smile.gif
athabus
Rozklejanie ogłoszeń raczej odpada - nie mam ochoty aż tak się w to angażować, ani pracownika, któremu bym miał to zlecić. Jakoś tak wolę załatwić sprawę zdalnie... Znak czasu, że człowiekowi nawet się nie chce czterech liter ruszyć ;-)

Nad prasą lokalną się zastanawiam, ale pewnie tam ogłoszenia też dają bon'y - ale sprawdzę to bo faktycznie w ten sposób pewnie wiele osób 'prywatnych' próbuje wynająć lokal.

Wilk90
Wiem, że niektórzy właściciele biurowców sami szukają klientów, którzy wynajmą u nich biuro bez pośrednictwa agencji nieruchomosci. Warto może rozejrzeć się za tym w swoim mieście.
Daiquiri
Wilk90, myślę że Athabus znalazł lokal... w 2011. Bez archeologii proszę.
nrm
Skoro spamer już to odkopał to @Athabus mógłby napisać jak to się skończyło wink.gif Też mam bardzo negatywne doświadczenia w tym temacie, i chyba nie ma bardziej wkurzających mnie profesji jak pośrednicy w nieruchomościach wink.gif
gitbejbe
ostatnio natrafiłem na dosyć innowacyjne - przynajmniej dla mnie bo nigdy wcześniej o takim czymś nie słyszałem, rozwiązanie. Może cię to nie zainteresuje, bo nie wiem do czego potrzebny Ci ten lokal, ale wydaje mi się, że warto chociażby o tym poczytać: fraza "WIRTUALNE BIURA".
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.