Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Problem Switch-Case, GET, POST
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lukaszk
Witam, mam pewien problem z metodami GET
moaj strona jest zbudowana tak
Linki

1. <li><a href="index.php?parent=mod_art_news" title="Newsy">Newsy</a></li>

w pliku głównym podstrony się otwierają w za pomocą switch - case
  1. switch ($_GET['parent']) {
  2. case "border":
  3. include "page/index.php";
  4. break;
  5. case "testing":
  6. include "page/border.php";
  7. break;
  8. case "toplista_sql_test":
  9. include "page/page/index.php";
  10. break;

Problem jest taki że np formularze które zbudowałem na GET wysyłają dane w pasku adresu i trafia to do switch-a czyli dane się nie wysyłają a otwiera się strona domyśla jako default
Obecnie jesem zmuszony budować formularze metodą POST

Proszę o pomoc jak to zrobić aby jedno i drugie działało ale aby GET nie wchodził do switcha.
Proszę o pomoc
d3ut3r
na przykład dodaj do linków zmienną która będzie mówiła "to zapytanie pochodzi z linku".

1. <li><a href="index.php?parent=mod_art_news&l=1" title="Newsy">Newsy</a></li>

1. if ((int)$_GET['l']==1){
  2. switch ($_GET['parent']) {
  3. case "border":
  4. include "page/index.php";
  5. break;
  6. case "testing":
  7. include "page/border.php";
  8. break;
  9. case "toplista_sql_test":
  10. include "page/page/index.php";
  11. break;
  12. }

lukaszk
Dziękuję za pomoc ale mam jeszcze pytanie i proszę "nie czepiajcie się" smile.gif jakiś czas ktoś tu na forum napisał mi ktoś aby nie odbierać danych metodą POST tylko GET nie argumentując tego. Trochę czytałem na temat tych metod i nie znalazłem nic co przemawia za tym że POST jest nieodpowiednia.
Proszę o kilka zdań waszej sugestii dlaczego lepiej korzystać z GET i jak zabezpieczyć przesyłanie danych w obu metodach.

Pozdrawiam i liczę na pomoc smile.gif
Daiquiri
A jak podasz np. linka do podstrony zbudowanej z POSTów? smile.gif Dane wysyłane są "niejawnie". A tak zupełnie na poważnie: wpisz POST czy GET w wyszukiwarce i znajdziesz tam multum wyników opisujących różnice, zalety i wady obu rozwiązań.
tehaha
POST i GET to po prostu 2 różne metody, nie ma lepsza czy gorsza, GET służy do przesyłania zmiennych za pomocą adres URL, natomiast POST do przesyłania danych przez formularz, w przypadku formularza można użyć obu metod, ale przeważnie używa się POST
lukaszk
Mi metodą post jest lepiej i zdziwiłem się że tak ktoś tu zareagował. Niedługo wkleję kod smile.gif

Tak oczywiście z tego pliku zaczytuje również wartości innych zmiennych i tam jest ok ale tu niestety nic
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.