Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jezyki programowania stron i technologie
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
yta
Mam zamiar napisac bardzo obszerną pracę nt technologii i języków programowania stron WWW.
Chciałbym wymienić wszystkie w/w.
Mam na razie taką listę:

1)HTML
2)XHTML
3)SGML
4)XML
5)XSL
6)PHP
7)PYTHON
8)AJAX
9)JSP
10)ASP
11)ASP.NET
12)JAVA SCRIPT
13)JSCRIPT
14)CSS
15)NET
16)MySQL
17)ACTION SCRIPT
18)DHTML
19)ADOBE FLASH
20)C++
21)C#
22)RUBY
23)ROR
24)MongoDB
25)JSON
26)PERL
27)POSTGRES
28)FIREBIRD
29)ORACLE
30)CMS
31)XSLT
32)SVG

Czy jest to wszystko czy coś ominęło mą uwagę ?
Speedy
Dziwny temat. Musiałbyś być alfą i omegą, żeby to wszystko ogarnąć na poziomie winksmiley.jpg.

Jeśli chodzi o technologie internetowe, to możesz dopisać jeszcze:
SOAP
REST
Java
Flex
Jak C++ napisałeś, to możesz dodać też C.

Jeszcze uwagi do tej listy: CMS, to nie technologia. Nie wiem, czy JSCRIPT, to coś innego niż po prostu JavaScript, a ROR to framework, a nie żadna technologia, czy język (idąc tym tropem mógłbyś równie dobrze powypisywać wszystkie frameworki we wszystkich językach, które wymieniłeś). DHTML, to przestarzały skrót używany kilka lat temu w celu określenia dynamicznych stron internetowych tworzonych z użyciem JavaScript.
yta
1)HTML
2)XHTML
3)SGML
4)XML
5)XSL
6)PHP
7)PYTHON
8)AJAX
9)JSP
10)ASP
11)ASP.NET
12)JAVA SCRIPT
14)CSS
15)NET
16)MySQL
17)ACTION SCRIPT
19)ADOBE FLASH
20)C++
21)C#
22)RUBY
24)MongoDB
25)JSON
26)PERL
27)POSTGRES
28)FIREBIRD
29)ORACLE
30)CMS
31)XSLT
32)SVG
33)SOAP
34)REST
35)JAVA
36)FLEX
37)C

Tak jest poprawnie ?
I czy to wszystko czy coś pomijamy ?

//nie chcę tego ogarnąć chcę tylko napisać o tym//
Crozin
Cytat
//nie chcę tego ogarnąć chcę tylko napisać o tym//
Żeby o czymś napisać trzeba to coś ogarnąć... No chyba, że chcesz się ograniczyć do copy'n'paste z Wiki.

1. C/C++? No to wypadałoby w takim razie podać niemal wszystkie istniejące języki programowania - bo każdy z nich na dobrą sprawę może być wykorzystany po stronie serwera.
2. SGML? No to wypadałoby do tej listy dodać wszystkie technologie w oparciu o jakie powstały inne.
3. AJAX? No to wypadałoby podać chyba połowę obiektów zdefiniowanych w JS-cie. Chociaż dobra... niech AJAX będzie.

Cytat
I czy to wszystko czy coś pomijamy ?
Pominąłeś całą masę oprogramowania jak i 3-4 literowych akronimów mających jakiś tam związek z Internetem.
yta
Heh to zróbmy listę pod te kryteria :

1)Języki programowania stron WWW
2)Technologie programowania stron WWW
3)Technologie wykorzystania baz danych dla stron WWW

I tutaj wszystko jakie istnieje do tych (nie chce frameworków czy bibliotek)

BTW:
Wszystkie języki ?
To pascala też można wstawić na serwer ? Oo
Crozin
Cytat
1)Języki programowania stron WWW
Po stronie serwera:
Liczące się: Java, C#, Python, Ruby, PHP
Warte wspomnienia: JavaScript (patrz: Node.js),

Po stronie klienta:
JavaScript
Cytat
Technologie programowania stron WWW
Co masz przez to na myśli? HTML/CSS/JS?
Cytat
Technologie wykorzystania baz danych dla stron WWW
RDBMS-y: Oracle DB, MSSQL, PostgreSQL, MySQL, SQLite, Firebird
NoSQL: CouchDB, MongoDB, Cassandra
Oraz oczywiście bezpośrednie zapisywanie w pamięci.

Cytat
I tutaj wszystko jakie istnieje do tych
Nie wypisuj wszystkiego bo byś miał tego setki (dosłownie). Skup się na bardziej popularnych.
Cytat
Wszystkie języki ?
To pascala też można wstawić na serwer ? Oo
A czemu by niby nie? W tym Pascalu możesz sobie nawet serwer napisać.
darko
Programowanie stron www w c++? blinksmiley.gif Chciałbym to zobaczyć.
Pisanie serwera w pascalu itp. tematy to raczej tylko udowadnianie, że się da, a nie faktyczne zastosowanie narzędzi do tego typu zadań stworzonych. W bashu też można napisać prosty serwer www, nie oznacza to jednak, że bash jako język powłoki się do tego nadaje. Jeśli mowa o technologiach, to listę uzupełniłbym o wybrane IDE programistyczne (do php masz np. Eclipse, netBeans) oraz frameworki Dojo, Pylon, JQuery, ExtJs i wiele innych. Łatwiej by nam było pomóc, gdybyś doprecyzował temat pracy. Po za tym zastanawiam się, gdybym miał taką książkę/pracę kupić, to wolałbym przeczytać o metodykach i etapach tworzenia oprogramowania webowego na konkretnych przykładach + jakieś podsumowanie zalet i wad wybranej technologii, zamiast zbioru definicji przepisanych z wiki.
Crozin
Cytat
Programowanie stron www w c++? Chciałbym to zobaczyć.
Wyglądałoby to bardzo podobnie do Javy/C#.
Cytat
Pisanie serwera w pascalu itp. tematy to raczej tylko udowadnianie, że się da, a nie faktyczne zastosowanie narzędzi do tego typu zadań stworzonych.
Akurat serwer HTTP można pisać w dowolnym języku który na to pozwala (czyli prawie każdy). Czy to będzie C++, Java, Pascal czy D nie ma znaczenia bo wszystkie się do tego nadają.
wiewiorek
P co wymieniasz: .NET, C#, ASP, ASP.NET - jak to jest ze sobą powiązane ?

.NET to platforma
C# to język
ASP - to już wymarła technologia, zastąpiona przez ASP.NET

W ogóle mi ta lista się nie podoba, np. Action Script i Adobe Flash - też ze sobą powiązane
A w c++ stron się nie robi (choć oczywiście można) - bądźmy realistami
thek
Wiewiórek... Jak to nie? Pakujesz wszystko jako CGI i tylko plujesz wynikami. CGI to tylko "kontener", w którym można niemal wszystkiego używać. Czy to będzie C++ czy inny język wewnątrz to już pies drapał. Większość słysząc o CGI nie ma pojęcia co może być wewnątrz lub widzi tam jedynie pythona lub perla co jest nieprawdą. Wewnątrz skryptów CGI może być użyty chyba dowolny język programowania, który przetworzy query string i wypluje coś na wyjście.

Podziału jasnego nie zrobisz, ponieważ część tych rzeczy się ze sobą łączy. Przykładowo JavaScript jako język skryptowy po stronie klienta, w połączeniu z XML jako językiem znaczników (który może też służyć jako forma przechowywania informacji, a więc może być bazą danych!) służy do utworzenia AJAX, który jest technologią używaną na potrzeby www smile.gif Po prostu jaja jak berety z tym i nie określisz podziału chyba nigdy prawidłowo, ponieważ technologie to głównie zlepki kilku rzeczy już używanych.

Walnąłeś JSON? To tylko forma notacji, czyli zapisu danych dla JavaScript o czym mówi sama nazwa: Java Script Object Notation. Dlatego nie walnąłbym tego nawet na listę. Ani to język, ani technologia. T tylko format zapisu, obsługiwany przez wiele języków, który choć powstał z myślą o JS, został zaakceptowany jako jeden ze standardów zapisu danych przez PHP, C# i wiele innych języków obok takich form jak choćby XML.
yta
So,więc skorzystałem z wyżej zaproponowanego podziału będzie on taki :
Cytat
Po stronie serwera:
Liczące się: Java, C#, Python, Ruby, PHP
Technologie HTML/CSS/JS?
RDBMS-y: Oracle DB, MSSQL, PostgreSQL, MySQL, SQLite, Firebird
NoSQL: CouchDB, MongoDB, Cassandra

A co z XML ?

Ja myślę nad pracą podać przykłady zastosowania (jakieś skrypty itp) + wszystkie tagi używane w każdym z tych języków z opisem za co odpowiadają
Więc może do technologi XML i czym by ktoś to jeszcze uzupełnił, czy to już wszystko ?
Zyx
Że tak zapytam... ta praca to z jakiego powodu powstaje? Referat na zaliczenie? Praca dyplomowa? Referat do szkoły na informatykę? Patrząc na dotychczasową dyskusję, obawiam się że jej poziom merytoryczny nie będzie zbyt wysoki, bowiem zgodnie z tym co Crozin wspominał - aby o czymś pisać, wypada się w tym najpierw przynajmniej jako tako orientować. A w tej chwili to Ty skopiowałeś do swojej listy technologii nazwę "JS" razem z pytajnikiem kończącym zdanie, nie wspominając już o próbie opisywania tagów PHP (wiem, w PHP jest znacznik rozpoczęcia skryptu, ale autorowi raczej nie o to chodziło).

Cytat
Ja myślę nad pracą podać przykłady zastosowania (jakieś skrypty itp) + wszystkie tagi używane w każdym z tych języków z opisem za co odpowiadają

Takie coś to się nazywa dokumentacja/specyfikacja i ma ją każdy szanujący się projekt. Ta koncepcja jest zupełnie bez sensu; nie widzę żadnego zastosowania dla wiedzy, którą chcesz tam wepchnąć. Takie coś to można w pół dnia zrobić, pisząc zamiast tego skrypt, który scali te dokumentacje w jeden wielki dokument. Żeby tam chociaż jakieś porównanie było, albo analiza zastosowań i możliwości określonej technologii do nich, to jeszcze... tylko znów wracamy do początku posta: aby coś takiego zrobić, trzeba się przynajmniej trochę orientować w każdej z tych rzeczy.
yta
Trochę poczytając jakoś dam radę orientuję się tylko w kilku ale biorąc pod uwagę które z technologii są częściej używane mogło by powstać porównanie technoligi która jest wydaniejsza , lepsza, latwiejsza (chodź by przez wzgląd na to które są częściej wykorzystywane).
I wiadomo że PHP łatwiejsze będzie od czystego SQL.

Hm a ta praca , raczej to nie ważne z jakiego powodu powstaje i dołączenie do niej specyfikacji uważał byś za coś złego ? ]: ->
Jeden BIG dokument i jest robota na ferie.
Crozin
  1. Do porównania wydajności potrzeba stworzyć odpowiednie środowisko do testów, napisać odpowiedni kod na w miarę wysokim poziomie, uwzględnić całą masę zmiennych wpływających na test itd. To wszystko jest daleko poza poziomem Twoich umiejętności.
  2. Żeby ocenić "lepszejszość" którejś z technologii trzeba rozważyć to na zestawie konkretnych przypadków i ponownie - napisać dobry kod co jest poza Twoimi możliwościami. Na końcu i tak dojdziesz do tego, że jedna lepiej się sprawdza do czegoś tam, a druga do czegoś innego (w innym przypadku ta bezapelacyjnie gorsza nie istniałaby).
  3. Nie za bardzo potrafię sobie wyobrazić jak chcesz obiektywnie zmierzyć "łatwość".
  4. Popularność nie ma absolutnie nic do powyższych.
  5. Cytat
    I wiadomo że PHP łatwiejsze będzie od czystego SQL.
    Tym cytatem jedynie utwierdziłeś mnie w przekonaniu, że chcesz pisać o czymś o czym na prawdę nie masz pojęcia. Wartość merytoryczna Twoich teksów będzie prawdopodobnie zerowa. Jeżeli chcesz zaprezentować cokolwiek to już na starcie ogranicz się do dwóch-trzech wątków i postaraj się je jakoś dogłębniej przeanalizować (poprzedzając to jakąkolwiek nauką).
  6. Cytat
    [...] dołączenie do niej specyfikacji uważał byś za coś złego ? ]: ->
    Chyba nie załapałeś ironii.
  7. Cytat
    Jeden BIG dokument i jest robota na ferie.
    A do you wiesz, that Polish język posiada word "duży" and całą paletę of synonyms jak ogromny, obfity, wielki, gigantyczny, olbrzymi etc.
yta
Sugerujesz tym że mam dać sobie z tym spokój ? ;/
nasty
Cytat(darko @ 23.01.2011, 23:04:20 ) *
Programowanie stron www w c++? blinksmiley.gif Chciałbym to zobaczyć.

http://www.okcupid.com/about-us
Jedna z największych i najczęściej odwiedzanych stron na świecie ;-)
Fifi209
Erlang

Warto o tym wspomnieć.
velur
Nie C++ a WT, jak juz winksmiley.jpg
nasty
a w czym to WT jest napisane i jakiego języka programowania używa się pisząc w tym, sprytny człowieku?
yta
Dzięki z nie chęciliście mnie do robienia tego sad.gif
do zamkniecia
Crozin
Mam nadzieję, że rzeczywiście zniechęciliśmy Cię do zrobienia tak wielkiej głupoty jaką próbowałeś popełnić, tj. próby prezentacji niezwykle obszernego materiału nie mając o nim w dodatku zielonego pojęcia.

Jak widzisz masz tu co najmniej kilka "grup technologicznych" takich jak relacyjne bazy danych, języki wykorzystywane po stronie serwera, standardy W3C, technologie wykorzystywane na stronach internetowych po stronie klienta itp. Wybierz sobie z jednej z takich grup jakiś mały zakres materiału, najlepiej jakiegoś w miarę łatwego do zrozumienia dla Ciebie i Twoich słuchaczy (ciężko jest dobrze mówić o skomplikowanych rzeczach nie posiadając o nich dogłębnej wiedzy).

Na Twoim miejscu skupiłbym się na przykładowo HTMLu. Z miejsca możesz napisać o nim samym i o CSSie (JS sobie daruj). Popatrz ile ładnych tematów nasuwa Ci samo W3C: http://www.w3.org/Consortium/siteindex.html#technologies
thek
Niektórzy jak widać nie zauważyli, że WT jest biblioteką dla aplikacji webowych w C++ winksmiley.jpg
velur
Cytat(nasty @ 25.01.2011, 14:31:52 ) *
a w czym to WT jest napisane i jakiego języka programowania używa się pisząc w tym, sprytny człowieku?

C++, tylko czy sam C++, a raczej jakis jego kompilator dolacza Ci FastCGI?
nasty
Cytat(velur @ 25.01.2011, 20:32:41 ) *
C++, tylko czy sam C++, a raczej jakis jego kompilator dolacza Ci FastCGI?

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.