Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony] doctrine update form
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
blackroger
Mam pytanie w jaki sposób poprawnie zrobić update obiektu w bazie (chodzi tu o zapis formujlarza). Chodzi tu o to żeby dwóch użytkowników mogło zmienić coś w jednym rekordzie tylko w taki sposób, że pola których nie ruszają mają pozostać niezapisane, a tylko pola zmodyfikowane. Proszę o odpowiedź.
bikerszymek
Nie rozumiem w czym problem
  1. $Form = new ObjectForm($Object);

Pozniej normalnie bindujesz tym co dostajesz z request i zapisujesz
blackroger
Ale to przecież nie rozwiązuje problemu.
Chodzi takie coś:
Jest dwóch użytkowników na jednym koncie w aplikacji. Z dwóch różnych przeglądarek.
Logują się na jedno konto.
I teraz jeden odpala formularz edycji rekordu1 i gdzieś idzie.
Drugi też odpala formularz rekordu1 i w tym czasie zmienia go i zapisuje do bazy.
Pierwszy wraca i zmienia jedną rzecz i zapisuje.

Chcę aby w tym momencie została zapisana tylko jedna rzecz tego drugiego użytkownika.
Czy da się takie coś zrobić?
Nie chcę żeby doszło do zapisania starego formularza na nowy i żeby zostały zmienione faktycznie w bazie tylko te elementy które zostały faktycznie zmodyfikowane, a nie te, które zostały bezmyślnie wysłane
bikerszymek
Jak nie uscislasz to nie dziw sie ze nie dostajesz dobrych odpowiedzi.
Ja do takich celow uzywam http://www.symfony-project.org/plugins/lai...mDoctrinePlugin , nie wiem czy spelni wszystkie Twoje wymagania.
Pzdr
blackroger
Właśnie o to mi chodziło...dzięki... powiedz mi jeszcze jak wyciągnąć error message z tego obiektu?
bikerszymek
Ten błąd jest global errorem, więc w szablonie:

1. <?php echo $Form->renderGlobalErrors() ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.