Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][MySQL][PHP]Niekonwencjonalne sposoby na zabezpieczenie stron
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Spambot
Mam do was pytanie jakie stosujecie sposoby na zabezpieczanie swoich stron w przypadku ewentualnego włamania ?

Ja np. zmieniam standardowe scieżki do panelu admina i jego nazwe, tak samo dla pliku w którym przetrzymywane jest haslo a w standardowym wpisuje fałszywe dane,
w starym panelu admina gdy ktoś w niego kliknie automatycznie zostaje wysłana do mnie wiadomość że ktoś wszedł i automatycznie banuje ip osoby która w niego klikneła

jakie wy macie jeszcze ciekawe sposoby ?
adrianozo
To co to za zabezpieczenie skoro trzymasz hasło w pliku?
nospor
Cytat
ak samo dla pliku w którym przetrzymywane jest haslo a w standardowym wpisuje fałszywe dane,
to jest jakis standardowy plik do przetrzymywania hasla? No patrz, tyle lat programuje a nie wiedzialem sad.gif
Tak pozatym to ja myslalem ze hasla to się w bazie trzyma :/ znowu lipa sad.gif
no chyba, że mówisz o haśle do bazy winksmiley.jpg
Spambot
Chodziło mi że zmieniam plik config.php na inną nazwe w którym znajduje się hasło do bazy nie do panelu admina
nospor
config.php - nie wiedzialem ze to jest standard

No ale tak jak napisal adrianozo
Cytat
To co to za zabezpieczenie skoro trzymasz hasło w pliku?
Jak ktos ci sie wlamie na serwer to przejrzy każdy plik. A jak sie nie wlamie to mu bedzie zwiasac czy ty trzymasz konfiguracje w config.php czy supertajneprzezpoufne.php
Crozin
Cytat
Tak pozatym to ja myslalem ze hasla to się w bazie trzyma :/ znowu lipa
A plik to nie baza danych? sad.gif Wiem, czepiam się.

Co do tematu... jakiś tam sensowny poziom zabezpieczenia dadzą Ci jedynie rozwiązania typu ionCube. Jakieś zaśmiecanie kodu fałszywymi hasłami spowoduje jedynie powstanie wielkiego banana na twarzy paskudnego włamywacza - ewentualnie pokusi się o napisanie dlaczego autora "zabezpieczeń" za...
nospor
Cytat
A plik to nie baza danych?
Dobrze, że nie widziales zdan typu
"Gdzie trzymac dane, w plikach czy w bazie"
"Dane zapisuje w pliku ale chciałbym przenieśc się na baze"
Tak, czepiasz się i to cholernie bez sensu. Pozatym baza potrafi też operować nie tylko w pliku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.