Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]PHP przestaje dzialac po restarcie PC
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
web_newb
Witam. Tak jak w temacie. Najpierw zainstalowałem WAMP-a na WinXP. Wszystko pięknie, napisany kod wyświetla to co ma wyświetlać jest ok. Siadam następnego dnia, przerabiam kod i coś jednak nie tak. Wczytuje wcześniej działający kod i też nie działa blinksmiley.gif Ok coś się zwaliło. Reinstal WAMP-a i nic. Wywalam go wiec i instaluje XAMPP-a. Dalej nic. Dobra walić to relog na Win7, instalacja WAMP-a. Sprawdzam info.php, jest ok wszystko działa. Zadowolony kontynuuję pisanie kodu. Siadam dziś ponownie do pisania i ... znowu dupa. Sprawdzam info.php i pusto.

Dopiero zaczynam zabawę z php i zielonego pojęcia nie mam co jest nie tak. Czy jest coś czego nie wiem a o czym powinienem wiedzieć instalując php? No i oczywiście czy ktoś wie albo domyśla się w czym tkwi problem?

BTW. Jak mam wyszukać na forum podobny problem do mojego skoro wyszukiwarka nie przyjmuje wyrazów składających się z 3 lub mniej liter? blinksmiley.gif
Ulysess
nie działa czyli co ? odpalasz serwer i jest offline questionmark.gif może to być np spowodowane tym że aktualnie na tym porcie jakiś program już działa (np skype) i wtedy dupa. jeśli serwer działa Tobie na 80 porcie sprawdź czy jakiś inny program nie działa na nim.
web_newb
Nie działa czyli nie tłumaczy kodu php. Od <?php do ?> wszystko jest wyświetlane jako tekst. Plik info.php z funkcją phpinfo() po otworzeniu w przeglądarce wyświetla mi pusta stronę.

Wróciłem na xp i przeinstalowałem XAMPP-a. Na 80 porcie aktualnie jako jedyny działa mi httpd.exe czyli chyba apache jeśli się nie mylę, wiec jest ok pod tym względem. W panelu XAMPP-a po wyborze z menu Stan, php pokazane jest jako AKTYWNY. Podobnie jak wejdę w menu w phpinfo(), pięknie wyświetla mi informacje, jakie powinny się pojawić. Czyli niby wszystko ok. blinksmiley.gif Ale ok nie jest bo mi kodu nie tłumaczy.
darko
A jaki jest adres, który wpisujesz w pasku adresowym?
web_newb
Rozumiem że chodzi ci o podanie ścieżki do pliku? worriedsmiley.gif file:///D:/xampp/htdocs/info.php

PS. Hmm sprawdzając folder w którym znajduje się plik, sprawdziłem przy okazji index.php. A o to i informacja jaka mi się ukazała "Something is wrong with the XAMPP installation :-( "
nekomata
nawet jeśli odpalasz server u siebie , nie możesz użyć file:///D:/xampp/htdocs/info.php . jak odpalisz xamppa (wystartujesz apache) to wejdź w przeglądarce na adres http://localhost/ albo 127.0.0.1 (jeden pies , tak czy siak celem jest serwer lokalny odpalony na twoim kumputerze, nawet jak kabel od internetu odłączysz to i nie ma nic do rzeczy.).Jeszcze objaśnię dlaczego php nie działało przez użycie file:///D:/xampp/htdocs/info.php , nie działało to ponieważ przeglądarka za cel miała bezpośrednio czyli działanie wyglądało tak (przeglądarka->plik) wiec nie ma się czego dziwić, używając adresów podanych wcześniej proces wygląda następująco (przegladarka->xampp albo inny serwer lokalny->strona ). Mam nadzieje ze pomogłem.
darko
Czyli w skrócie: uruchom skrypt wpisując http://localhost/<ścieżka_do_pliku>/skrypt.php
web_newb
Hmm teraz wszystko już jasne sciana.gif
Dzięki wielkie thumbsupsmileyanim.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.