Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Domena] Pytania o domeny od amatora
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ZielonyArmator
Witam forumowiczów. Nie wiedziałem w którym dziale zadać to pytanie to zadałem tutaj. Jak zły dział to przepraszam i proszę o przeniesienie. Chciałbym kupić domenę internetową i nurtuje mnie kilka kwestii. Załóżmy, że kupię taką domenę - w jakiej formie ją dostanę? Tzn czy dostanę login i hasło na jakąś stronę jakiejś firmy hostingowej na której domena jest obsługiwana czy dzieje się to w jakiejś innej formie? Jak nie dać się oszukać? Tzn jaką mam pewność, że będę po zakupie jedynym właścicielem, a nie np. właścicielem na określony czas? Wiem, że mogę przenosić własną domenę między firmami hostingowymi. W jaki sposób to się dzieje? Ogólnie jestem zielony w temacie - jak widać. Bardzo proszę o wyrozumiałość i pomoc worriedsmiley.gif
Czarny86
Prawdopodobnie dostaniesz dostęp do panelu edycji DNS-ów domeny, wystarczy że wklepiesz tam DNS-y udostępniane przez swój hosting.
ZielonyArmator
Hmm ale dostęp za pośrednictwem jakiegoś oprogramowania, strony?
Czarny86
za pośrednictwem strony providera u którego kupisz domenę.
Hekko
Wykupując domenę otrzymasz dostęp do panelu gdzie możesz dokonywać zmian DNS. Zmiana DNS to jest skierowanie na serwer gdzie ma być ona obsługiwana (hosting).
Przeniesienie domeny to inaczej transfer. Uzyskujesz od obecnego rejestratora kod authinfo z którym zgłaszasz się do nowej firmy i tam przenoszą Ci domenę. Transfer przenosi tylko obsługę płatności. Do zmiany serwera na którym domena jest utrzymywana służy zmiana DNS.
s340
Dla uzupełnienia smile.gif
Cytat(ZielonyArmator @ 1.02.2011, 22:23:35 ) *
Jak nie dać się oszukać?

Zrobić wszystko własnoręcznie smile.gif Wybrać któregoś z największych providerów - mechanizmy kupowania domen są tam tak proste i przejrzyste, że ciężko popełnić jakiś błąd smile.gif

Cytat(ZielonyArmator @ 1.02.2011, 22:23:35 ) *
Tzn jaką mam pewność, że będę po zakupie jedynym właścicielem, a nie np. właścicielem na określony czas?

Domena może mieć tylko jednego właściciela - jeżeli takowego posiada to nie da się jej kupić smile.gif
Właścicielem domeny będziesz zawsze na czas określony. Tzn. na czas na jaki opłacisz daną domenę! Zazwyczaj jest to rok ale czasem można opłacić domenę na czas dłuższy. I dopóki będziesz ją regularnie opłacał, nie ma takiej siły która mogłaby Ci ją odebrać!

pozdrawiam ohmy.gif)
ZielonyArmator
A czy strona AfterMarket.pl jest godna zaufania? Domena, którą chciałbym kupić wystawiona jest na sprzedaż właśnie na tym portalu.
Hekko
To jest coś w rodzaju giełdy. Bardziej to zależy od sprzedającego, czy jemu warto zaufać.
ZielonyArmator
A po czym poznać czy można czy nie?
s340
Cytat(ZielonyArmator @ 3.02.2011, 19:51:41 ) *
A po czym poznać czy można czy nie?

Tego nigdy się nie dowiesz, dopóki nie dokonasz zakupu smile.gif I obawiam się, że nikt Ci nie pomoże nawet jak podasz nick sprzedającego.
W tym przypadku (odkupywanie domeny na giełdzie) skupiłbym się na systemach ochrony transakcji! Powinny jakieś istnieć (escrow?), a na stronie na pewno będzie jakaś instrukcja postępowania. Można, w ostateczności, do prowadzących aukcje zadzwonić i upewnić się jak przebiega zakup i że wpłacone pieniądze nie przepadną!

Nie kupowałem nigdy domen na giełdzie ale zakładam, że gdyby były jakieś przekręty na tej akurat (giełdzie) to długo by ona nie pociągła smile.gif

pozdrawiam ohmy.gif)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.