Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Baza danych odmawia posłuszeństwa.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-pp-
Witam.

Mam problem z dodaniem rekordów instert-em do bazy niby wszystko przebiega tak jak należy przy rejestracji nawet pisze, że udało się lecz rekordów nie dodaje.

Tutaj mam zapytanie rekordów do bazy:
  1. mysql_query("insert into users values(NULL, '".htmlspecialchars($_POST["login"])."', '".htmlspecialchars($_POST["haslo"])."', '".$_POST["mail"]."', 100, 100, 100, 100, 10, 0, 0, 1, 1, 1, 100, 2, 5, 0, )");

A tu baza:
  1. CREATE TABLE `users` (
  2. `user_id` INT NOT NULL AUTO_INCREMENT ,
  3. `user_login` VARCHAR( 30 ),
  4. `user_haslo` VARCHAR( 30 ),
  5. `mail` VARCHAR( 30 ),
  6. `hp` INT( 5 ),
  7. `hp_max` INT( 5 ),
  8. `energia` INT( 5 ),
  9. `energia_max` INT( 5 ),
  10. `kasa` INT( 5 ),
  11. `bank` INT( 15 ),
  12. `bank_kasa` INT( 15 ),
  13. `atak` INT( 6 ),
  14. `sila` INT( 6 ),
  15. `obrona` INT( 6 ),
  16. `bron_nazwa` VARCHAR(20)
  17. `bron_min` INT (6),
  18. `bron_max` INT (6),
  19. `forma` INT( 3 ),
  20. `premium` INT( 1 ),
  21. `premium_od` DATE,
  22. `premium_do` DATE,
  23. PRIMARY KEY ( `user_id` )
  24. );

Dwa ostatnie pola w bazie zaznaczone są jako że mogą pozostać puste a resztę w bazie piszę NULL. Wydaje mi się, że to jest istotne dlatego mówię i bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
-pp-
Poprawka do dodawania rekordów:
  1. mysql_query("insert into users values(NULL, '".htmlspecialchars($_POST["login"])."', '".htmlspecialchars($_POST["haslo"])."', '".$_POST["mail"]."', 100, 100, 100, 100, 10, 0, 0, 1, 1, 1, bron, 2, 5, 100, 0)");
sadistic_son
1) Baza ma 21 kolumn a Ty dodajesz 19 - jeśli 2 ostatnie mogą być puste to i tak coś trzeba dodać np. NULL
2) Dodajesz string bez pojedynczego cudzysłowu - ma być 'bron' a nie bron
3) Następnym razem jak będziesz mieć podobny problem to najpierw spróbuj wykonać zapytanie z poziomu phpMyAdmina zanim napiszesz na forum i zobacz co za błąd zwróci.
-pp-
Przepraszam ale przepisywałem i się pomyliłem ale z tym jest wszystko dobrze co do liter w '' poprawiłem.
Rekordów jak nie dodawało tak nie dodaje żadnych błędów nie ma i nie było jakiś wskazówki, sugestie?
-pp-
W takim razie NOT NULL czy NULL odpowiada za to że kolumna może pozostać pusta?

Sprawdziłem jak pan kazał z poziomu phpmyadmin i wskazało mi, że jedna z kolumn której nadałem atrybut NULL wyrzuciła błąd gdy próbowałem dodać że nie może być NULL.

Ciekawi mnie też dokładniej w bazie to Null i Domyślnie dlatego, że mam odznaczone NULL a w domyślnie jest none czyli żaden z tłumaczenia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.