Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Alternatywa dla NodeJs, Erlang , lub podobne
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
neo1986kk
Witam, tak sobie pomyślałem o 2 sprawach.

1. To alternatywa dla NodeJs, dla kogoś kto nie posiada własnego serwea tylko niestety korzysta z hostingu.
2. Bardziej skomplikowane pytanie:

Czy da sie w Ajax ustawić może to tak nazwę "kolejkowanie" czyli że na przyklad mam wysyłanie wiadomości, po kliknięciu na przycisk wyślij jest wszystko okej tylko chodzi o to że jak ktoś zacznie słać wiadomośći w tępie, którego Ajax nie przerobi to skrypt się sypie, czyli powiedzmy chodzi o to że jeśli ktoś klinął 5 razy to funkcja wyslij() wykona się ale za każdym raze poczeka aż poprzednia się skonczy...
Chodzi dokladnie o Ajax + wysłanie Postem do PHP i odebranie z PHP + dodanie (appendchild).innerHTML = responseXml;
Chociaż pewnie lepszy byłby JSON questionmark.gif i to w sumie 3 pytanie:P

A no i jak już jesteśmy prz appenchild to jest możliwość ustawienia, że jeśli istnieje już jeden to nie można utworzyc nastepnego? np klikając na usun wiadomosc, zamiast msgBoxa pojawia misie appenchild.InnerHTML = 'czy napewno + przyciski' ale jak klikne znów usun to pojawia sie pod nim kolejny appenchild z ta samą treścią.

A no i jak by ktoś się dobrze znał ja Jquery.Uploadify to bym poprosił o wiadomość prywatną bo też mam kilka pytań, a nie chce już zaśmiecać tutaj.
wookieb
1) PHP Po prostu Ale bardzo szybko twój serwer może nie wyrobić przy takim rozwiązaniu. Dlatego powstał NodeJS
2) Da się normalnie. Czy miałeś styczność z JS?
Cytat
A no i jak już jesteśmy prz appenchild to jest możliwość ustawienia, że jeśli istnieje już jeden to nie można utworzyc nastepnego? np klikając na usun wiadomosc, zamiast msgBoxa pojawia misie appenchild.InnerHTML = 'czy napewno + przyciski' ale jak klikne znów usun to pojawia sie pod nim kolejny appenchild z ta samą treścią.

Wysłów się panie...
zegarek84
ad. 1 - jeśli już kod PHP nie miał by być interpretowalny od nowa za każdym wywołaniem strony i miałby działać podobnie jak nodeJS to można uruchomić "serwerek" - a bardziej skrypt działający ciągle - napisany w PHP i nasłuchujący na określonym porcie - ale pasuje sobie dobrze rozplanować rozwiązanie oparte o sockety... jeśli już ktoś zarzuci hasłem, że skrypt działający stale może powodować wycieki pamięci to odpowiedź jest prosta - źle napisany skrypt JS także może powodować wyciek pamięci wink.gif - nodeJS jest jednak ciekawym projektem, gdyż można w tym samym języku pisać i po stronie serwera i po stronie klienta...
neo1986kk
sluchajcie jestem ciemny w tych wszystkich sprawach jak nie wiem, jeśli możecie naprowadzić mnie na jakieś artykuły do powyzszych punktów to bym bardzo chętnie poczytał, może jakieś słowa kluczowe? smile.gif

ale dzięki za zainteresowanie, pozdrawiam:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.