Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL]Rekordy dodawane do bazy nie istnieją
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
hyhyhy
Witam,

EDIT:

zrobiłem tabelę w PHPMyAdmin, i jak wpisuje tam w konsolę zapytania to idą bez problemu, jest tam tez funkcja zamien na kod php, wiec nie ma mowy o literowce kiedy przekopiowuje do kodu. a mimo to skrypt nie dodaje mi danych do bazy. uzytkownik ma uprawnienia na SELECT i INSERT INTO. Czy ktoś ma pojęcie czym to może być spowodowane?
kadlub
pokarz te skrypty
hyhyhy
  1. $db = mysql_connect($host,$user,$haslo) OR die('Nie udało sie połączyć z bazą.');
  2. $zmienna = $_GET['zmienna'];
  3. $zmienna1 = $_GET['zmienna1'];
  4. $zmienna2 = $_GET['zmienna2'];
  5. $dodaj_do_bazy = 'INSERT INTO bazajeden (pole, pole1, pole2) VALUES ($zmienna, $zmienna1, $zmienna2)';
  6. mysql_query($dodaj_do_bazy);
  7. echo "Dane zostale dodane!";

zbeira dane z formularza dodaj.html, no i pokazuje sie samo "dane zostaly dodane", wiec wydaje sie, ze jet ok. ale po uruchomieniu

1. $db = mysql_connect($host,$user,$haslo) OR die('Nie udało sie połączyć z bazą.');
  2.  
  3. $zobacz = "SELECT * FROM $baza ORDER BY zmienna";

wyswietla mi pusta strone.
baza tez ma 0.00MB caly czas
kadlub
a zmień na to
  1. $dodaj_do_bazy = "INSERT INTO bazajeden (pole, pole1, pole2) VALUES ('$zmienna', '$zmienna1', '$zmienna2')";
Ulysess
a czy method w formie jest get questionmark.gif / nazwy pól to zmienna/zmienna1/zmienna2 questionmark.gif

1.  
  2. $dodaj_do_bazy = "INSERT INTO bazajeden (pole, pole1, pole2) VALUES ('".$zmienna."','".$zmienna1."','".$zmienna2."')";
  3. mysql_query($dodaj_do_bazy) or die(mysql_error());

co to zapytania pobierającego to tragedia.pl... po 1 dałeś tylko samo zapytanie , bez wykonania (mysql_query) po 2 wstawiasz sobie 'zmienna' do zapytania questionmark.gif co to ma być questionmark.gif patrz wyżej jak ja to zrobiłem przy insercie..
$baza - a to co.. zamiast $baza wstaw nazwe TABELI exclamation.gif -> `nazwa`
poczytaj wpierw kurs o podstawach..
hyhyhy
faktycznie, jest troche namieszane, no ale dzis mialem sporo rzeczy na glowie, wiec z tego to wynika. ale dzieki, przejrze sobie
co trzeba, juz nawet chyba sie domyslam, gdzie jest blad smile.gif
Ulysess
pokaż kod bo jasnowidzów tu nie ma..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.