Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] [osCommerce] zapytanie do bazy zrwacające produkty podobne wedłgu wyrazu w nazwie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Elber
Witam, próbuję zrobić box który wyświetli mi produkty podobne do aktualnie oglądanego. Podobieństwo produktów byłoby zawarte w nazwie to znaczy, że nazwy musiałyby być porównywane i jeżeli jakiś wyraz w nazwie się powtarza w innym produkcie to te produkty są podobne np.

spodenki nike
spodenki addidas
spodenki umbro

te 3 produkty są podobne

umbro piłka
umbro buty

a dodatkowo do spodenki umbro podobne są umbro piłka i umbro buty

Czyli jak będziemy na produkcie np. spodenki nike to w boxie wyświetlą się jako podobne produkty spodenki addidas i spodenki umbro.

A jak będziemy oglądać produkt spodenki umbro to jako podobne będzie wyświetlać spodenki nike, spodenki addidas, umbro piłka, umbro buty.

Trochę to zawiłe, ale chyba każdy rozumie o co mi chodzi.

I teraz jedyny ale i najważniejszy problem jaki mam to z ułożeniem zapytania do bazy, aby wyświetlał mi te podobne produkty. Jak takie zapytanie miałoby wyglądać ?
ixpack
A jak jest zbudowana baza?

Jeżeli:

a) spodenki nike to 2 zmienne "typ" + "firma" - to przeszukaj bazę pod kontem obu parametrów yhhH?
cool.gif spodenki nike to 1 zmienna "opis" - to użyj LIKE?
Elber
2) spodenki nike to 1 zmienna opis, tylko że w tym opis są 2 wyrazy a mi chodzi tylko o jeden z nich , więc jak to zrobić ?
ixpack
SELECT tabela_produktu.idproduktu FROM tabela_produktu WHERE tabela_produktu.opis LIKE '%umbro%';

Poczytaj w manualu mysql'a o fulltext.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.