Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Przechowywanie danych w tabeli przez określony czas
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
hyhyhy
Witam, mam pewne pytanie:

otóż szukałem sporo i nie znalazłem, więc pytam tu: czy jest jakiś sposób (a domyślam się, że jest) na przechowywanie rekordów w tabeli przez określony czas, przy czym żeby usuwanie odbywało się całkiem automatycznie?

Teoretycznie mógłbym dodać jakieś pole w tabeli, w którym byłaby przechowywana wartość zależna od wartości funkcji date() w momencie dodania do bazy i codziennie odpalać skrypt DELETE WHERE ta wartość = przyjetemu parametrowi...

Ale potrzebowałbym czegoś takiego, że powiedzmy - użytkownik dodaje rekord, który ma 7 dni życia i potem zostaje automatycznie wywalany z bazy - czy ktoś mógłby podsunąć mi jakieś rozwiazanie?
kalmaceta
jaka baza? zawsze można użyć cron+php
hyhyhy
baza MySQL
yevaud
nie ma takiego sposobu.
obejsciem jest wlasnie to co powiedziales, czyli odpalanie skryptu ktory wywala stare rekordy, czyli to o czym kolega wspomnial poniewaz chodzi o cron+php wink.gif
hyhyhy
szkoda, myslałem, że da sie to jakoś zautomatyzować. Ale chyba mam:

DELETE WHERE ([datadzienna + dnizycia] - liczba dni tego miesiaca) > data dzisiejsza

dzięki anyway smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.