Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Duża ilość plików na serwerze
Forum PHP.pl > Forum > PHP
cycofiasz
Witam. W swoim skrypcie php zastosowałem cache - przy wywołaniu pliku z parametrami GET, skrypt sprawdza czy w folderze istnieje plik o danej nazwie - jeśli tak to go wczytuje, jeśli nie to pobiera dane z mysql i zapisuje plik.

Wszystko działa póki co dobrze ale zastanawiam się czy duża ilość plików (kilkadziesiąt tysięcy) może znacznie spowolnić odczyt pliku? Chodzą słuchy że tak. Czy dzielenie plików na foldery coś da? Np. Foldery A B C D itd... - w folderze A będą pliki zaczynające się od a/A itp.

Co o tym sądzicie i jakie są Wasze doświadczenia?
kiler129
Jest nawet limit na ilość plików w katalogu. Dzielenie tak o na pałe nic nie da - ew. np. cachujesz newsy w jednym, arty w drugim itp.
Pamiętaj, też, że nadmiar cache jest gorszy niż jego brak - usuwaj cronem pliki cache nieużywane np. tydzień czy miesiąc.
Fifi209
Cytat(kiler129 @ 12.02.2011, 23:00:00 ) *
Jest nawet limit na ilość plików w katalogu.

Prosiłbym o argument.

np. cachujesz newsy w jednym, arty w drugim itp.

I wystarczy. smile.gif

Pamiętaj, też, że nadmiar cache jest gorszy niż jego brak

Jeżeli będziesz miał skrypt wykonujący się ~10 minut też tak stwierdzisz?

- usuwaj cronem pliki cache nieużywane np. tydzień czy miesiąc.

Nie wiem po co o tym pisać, wszędzie to można przeczytać.
cycofiasz
Dzięki za wysyp odpowiedzi.
Póki co zastosowałem foldery alfabetyczne. Podejrzałem jak robią to duże witryny - dzielą numer id na dwu-znakowe części które tworzą hierarchiczny układ folderów.

Np. http://img15.allegroimg.pl/photos/128x96/1...0/72/1448407261
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.