Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: UE - granice
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
SonGoace
mam do was pytanie odnośnie granic w nowej - powiekszonej o 10 państw UE. Chodzi mi o to że w telewizji, prasie i radiu mówią ze teraz wystarczy nam tylko dowód żeby wyjechać za granice, natomiast jak dzwoniłem do firmy przewozowej to powiedziano mi ze potrzebny jest nadal paszport, ze nadal jest on drobiazgowo sprawdzany (deport, czy osoba nie jest poszukiwana itd.) - powiedziano także ze nie ma tylko celników. Mam nadzieje ze ktoś z was przekraczał juz w maju granice i wie coś na ten temat ! Dokładnie chodzi mi o przejazd do włoch. Bardzo prosze o odpowiedz smile.gif
tara
ja mieszkam na granicy, wystrczy ze pokażesz paszport i cię puszczają. lepiej brać paszport. Dopoiero jak podpiszemy z szengen umowę (?) wtedy bvędzie można chodzić bez passa.
Szelcio
Ja tez nie polecam dowodow, Puki co!
SonGoace
dzieki, ale chodzi mi jeszcze o to czy sprawdzają czy ktoś nie jest poszukiwany, czy nie ma deporta itd... (tylko pytam, nie chodzi o mnie biggrin.gif )
Szelcio
Moga pusic a moga nie:P
marlowe
Nie przekraczałem jeszcze granicy po 1 maja ale z tego co czytałem to: są bardzo uproszczone procedury przejazdu, nie sprawdzają "ot tak" osób prywatnych (tylko gdy wzbudzają podejrzenia), można jechać tylko na dowodzie (nie mają chyba prawa odmówic Ci przejazdu gdy nie masz paszportu- chociaż "przezorny zawsze ubezpieczony"), co ciekawe na dowodzie można podobno też wjeżdżać do Szwajcarii i bodajże Norwegii, mimo że państwa te nie są w UE. Słowem obowiązuje zasada "jeżeli nie masz nic na sumieniu i masz ze sobą dowód to możesz sobie swobodnie przejeżdżać".
Co do traktatu z Schengen- on już jest podpisany ale ostateczny wyraz- brak kontroli granicznych na granicach- przybierze za jakieś 2-3 lata.
Inaczej się ma trochę sytuacja z przewozem towarów- to jest bardziej skomplikowane ale jak to dokładnie teraz wygląda nie wiem.
Dość dokładne informacje znajdziesz na stronach Gazety- poza tym artykułem zobacz sobie też linki u góry strony.
Pozdrawiam
Bartek
reViVer
Chodzi chyba o to, że "góra" nie ma jeszcze wzorów naszych dowodów czy jakoś tak.. :wink:
e4you
jak ja wracalem z Niemiec to zalatwiono nas raz dwa na paszporcie. Strona niemiecka puszcza odrazu po stronie Polskiej bylo klopote... ( mowa o przejsciu granicznym w Boleslawcu )
invx
I macie unie..., zjednoczoną Europe biggrin.gif
SonGoace
Cytat
jak ja wracalem z Niemiec to zalatwiono nas raz dwa na paszporcie. Strona niemiecka puszcza odrazu po stronie Polskiej bylo klopote... ( mowa o przejsciu granicznym w Boleslawcu )

Jakie kłopoty ?

ps. Invx - widze ze starasz sie nabijac sobie posty pisząc bezsensowne odpowiedzi w każdym temacie ! jak masz cos powiedziec to powiedz cos z sensem bo to co robisz mija sie z cejel i świadczy tylko o tym ze chcesz miec w polu "posty" kal najwiekszą cyferke !
invx
myslalem ze kazdy pamieta, moje stanowsiko, w stosunku do UE, wy biliscie za, ja przeciw, i macie co chceilsice..
:arrow: http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=15981&...ighlight=witamy

P.S.
zazdrosc, rzecz straszna.
Ozzy
Nie wiem jak na innych granicach, ale na granicy z Austrią paszport Ci się przyda. Przejezdzalem pod koniec kwietnia i twierdzili, że na razie dowód nie wystarczy...chociaż może się cos zmienilo od tego czasu...
Radzę wziąć;)
Indianin
Cytat
myslalem ze kazdy pamieta, moje stanowsiko, w stosunku do UE, wy biliscie za, ja przeciw, i macie co chceilsice..
To znaczy że jakbyśmy nie weszli do unii , to wystarczyłyby dowody ?
invx
Indianin nie zupelnie. Ale nie raz przed wejsciem sie slyszalo ze nic nie bedzie potrzebne... A teraz prawda wychodzi na jaw. I co Polska z tego bedzie miala? czy bedzie wiecej korzyscie czy strat, jak narzie praktycznie tylko to drugie.

P.S.
jak ktos chce tu pisac niech najpierw sie zapozna z poprzednim tematem bo nie chce znowu sie powtarzac smile.gif
Indianin
Nie myślisz chyba że będę przeszukiwał forum po to żeby zobaczyć wszystkie Twoje posty . Temat jest wyraźnie określony "UE - granice" - Twoja reakcja : " macie co chceilsice.. " .
Ja jestem zadowony : z dowodami czy paszportami - jest szybciej niż przedtem .
Paul
Cytat
Ale nie raz przed wejsciem sie slyszalo ze nic nie bedzie potrzebne... A teraz prawda wychodzi na jaw.

Taaa... jasne... Tyle o tym w mediach gadali a nie dociera - Bez niczego bedzie mozna dopiero po przystapieniu do strefy Schengen....

edit: nawet na forum bylo o tym slychac >> marlowe wspominal o tym kilka postow wyzej
invx
ok. moze i z tymi granicami jest szybciej, ale mialo byc jeszce szybciej.

:arrow: http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=15981&...=witamy&start=0
masz tam tylko trzy strony zapoznaj sie z lektura, nawet nie musisz nawet serach uzywac, a jesli Ci sie wybitnie nie chce, to musisz mi uwierzyc na slowo i uznac moja racje biggrin.gif

Paul
ale o tym w glownym dzienniku TVP1 o 19:00 nie mowili smile.gif
Indianin
Jeżeli chcesz dyskutować o tym czy po wejściu do unii jest lepiej lub gorzej to wypowiedz się w tamtym topiku , albo załóż nowy Tu jest mowa o granicy .
Nie wiem jakie masz doświadczenie , ale przejeżdżam ją co tydzień . I jest lepiej .
Paul
Cytat
ale o tym w glownym dzienniku TVP1 o 19:00 nie mowili smile.gif

19:30 :wink:

Mi sie wydaje, ze mowili... snitch.gif

Dobra zostawmy ten temat... Bo tak mozna w nieskonczonosc dyskutowac.. tongue.gif
invx
Indianin tamten jest zamkniety. nowego nie ma sensu zakladac.
Paul racja, granice sa jakie sa i nie zmienimy tego, chociaz warto by bylo winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.