Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Systemy liczbowe
Forum PHP.pl > Forum > PHP
lukasz91
Witam,
czy istnieją funkcje PHP do sprawdzania czy dana zmienna jest liczbą w systemie dwójkowym, szesnastkowym etc.? Zasada działania jak is_int dla dziesiętnych.
r4xz
nie wiem czy to działa, ale jedyne co wyskrobałem z neta
http://www.google.com/search?hl=pl&cli...mp;aql=&oq=

1. <?php
  2. if (is_binary (1001))
  3. {
  4. echo "Yes";
  5. } else {
  6. echo "No";
  7. }
  8. ?>
Smertius
Nie da się tego sprawdzić, ponieważ nie jesteś w stanie rozpoznać np. liczby 10, równie dobrze może to być liczba 2 w systemie binarnym jak i 10 w systemie dziesiętnym albo 12 w systemie ósemkowym itd.
lukasz91
Cytat(Smertius @ 13.02.2011, 14:05:10 ) *
Nie da się tego sprawdzić, ponieważ nie jesteś w stanie rozpoznać np. liczby 10, równie dobrze może to być liczba 2 w systemie binarnym jak i 10 w systemie dziesiętnym albo 12 w systemie ósemkowym itd.

No ale ja nie chcę wartości liczby tylko sprawdzić czy należy do takiego systemu liczbowego. Jeżeli brak takich wbudowanych funkcji to trzeba będzie pisać samemu smile.gif
Crozin
Musisz po prostu sprawdzić czy dana liczba opisana jest cyframi dostępnymi w danym systemie liczbowym. Przykładowo chcąc sprawdzić czy liczba należy do systemu 24-owego (0123..lmn) wystarczy sprawdzić czy nie występuje jakiś znak spoza tego zakresu.
lukasz91
Czyli trzeba zrobić tak jak myślałem.. na wyrażeniach regularnych.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.