Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]RawUrlDecode
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
viper134
Witajcie,
męczę się z tym od rana i nie wiem jak to zrobić

Chcę, zrobić prosty dekoder url, znalazłem tylko funkcję, ale
nie mogę tego połączyć z formularzem - jak zrobić formularz z jednym Polem,
gdzie wpisuje np.
Kod
d91m4Y%2Fp4md7fWmTNVY%2F1eRBXvdXXZyaSOzGblXHBucj7aDIJCB9BCG3mT20mcpkdUwq7Q%3D%3D

i w tym samym polu otrzymuje wynik?
Kod
d91m4Y/p4md7fWmTNVY/1eRBXvdXXZyaSOzGblXHBucj7aDIJCB9BCG3mT20mcpkdUwq7Q==

Mat

P.S.
Druga sprawa jak zrobić, aby wynik wysłania GET'a otwierał się w nowym oknie (to o inny formularz chodzi, ale to tak aby nie zaśmiecać)?
Pawel_W
ad. 1
do tego potrzebujesz javascript, podepnij się pod któreś ze zdarzeń: onkeypress, onkeyup, onchange albo onblur
dalej musisz pobrać wartość pola (atrybut value), odkodować ją w funkcji i podmienić zawartość pola

ad. 2
dodaj do znacznika form target="_blank"
viper134
Cytat(Pawel_W @ 21.02.2011, 23:23:11 ) *
ad. 1
do tego potrzebujesz javascript, podepnij się pod któreś ze zdarzeń: onkeypress, onkeyup, onchange albo onblur
dalej musisz pobrać wartość pola (atrybut value), odkodować ją w funkcji i podmienić zawartość pola

ad. 2
dodaj do znacznika form target="_blank"

Ad2 - Dzięki
Ad 1 - a nie ma gotowego rozwiązania - bo ja dopiero raczkuje z PHP i Js wink.gif
Pawel_W
no ok, skoro musisz mieć gotowca...
  1. <input type="text" value="" onchange="this.value = decodeURIComponent(this.value)" />

Fifi209
Cytat(Pawel_W @ 21.02.2011, 23:23:11 ) *
ad. 1
onchange

onchange - stosujemy dla selectów o ile mnie pamięć nie myli. To, że działa na Firefoxie (z tego co pamiętam) nie znaczy, że jest to poprawne.
Pawel_W
Cytat(fifi209 @ 21.02.2011, 23:38:24 ) *
onchange - stosujemy dla selectów o ile mnie pamięć nie myli. To, że działa na Firefoxie (z tego co pamiętam) nie znaczy, że jest to poprawne.

Cytat
onchange = script [CT]
The onchange event occurs when a control loses the input focus and its value has been modified since gaining focus. This attribute applies to the following elements: INPUT, SELECT, and TEXTAREA.

ze strony w3 wink.gif
viper134
no właśnie nie działa sad.gif
jak mam to wklepać razem z submitem, co w nim zdefiniować?
Pawel_W
  1. <input type="text" value="" id="identyfikator" />
  2. <input type="submit" value="decode" onclick="d=document.getElementById('identyfikator'); d.value = decodeURIComponent(d.value); return false;" />
viper134
Cytat(Pawel_W @ 21.02.2011, 23:50:26 ) *
  1. <input type="text" value="" id="identyfikator" />
  2. <input type="submit" value="decode" onclick="d=document.getElementById('identyfikator'); d.value = decodeURIComponent(d.value); return false;" />

Dzięki Działa!

Hej!
a proces odwrotny można prosić o kod?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.