Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySql]Łączenie z DB.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Mapcio
Witajcie.
Trochę nauczyłem się odnośnie oop(php), więc postanowiłem napisać własny portal zintegrowany z phpbb.
Mam taki problem oneeyedsmiley02.png :
Zastanawiam się czy bezpieczniej łączyć się z bazą danych za pomocą jakiejś globalnej funkcji i pobierać dane do połączenia z pliku konfiguracyjnego(w nim będą zmienne globalne) i wywoływać ją tylko gdy jest potrzebne takie połączenie a potem zakańczać je, czy łączyć się raz a dobrze na cały skrypt.
I czy przechowywanie danych do bazy w zmiennych globalnych(dokładnie to mam tablice ze wszystkimi danymi) jest bezpieczne?

Jak to jest rozwiązane w waszych "pr0fesjonalnych" skryptach zakochany.gif ?
['POST']rówka , Mapcio.
nekomata
Ja czytałem w jakieś książce (Larry Ullman to chyba był ale reki uciąć sobie nie dam) , że najbezpieczniej trzymać plik z hasłami do mysql w tym samym katalogu co znajduje się katalog "public_html" do którego (pliku) maja dostęp tylko pliki które znajdują się na serwerze , btw dane chyba lepiej trzymać w stałych , przecież i tak się nie zmienią.
Mapcio
Czekam na odpowiedzi. Nie mogę zacząć pisania póki się nie dowiem, a nigdzie nie mogę znaleźć jakiegoś materiału na ten temat.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.