Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL]Funkcja UPDATE
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Mikolaj.on
Witam męczę się już trochę żeby przerobić ten kod poniżej żeby zamiast dodawać nowy news zamieniało news dannego autora czyli jeżeli Marek napisał newsa i znów go napisze to zamieni jego poprzedni news na obecny. Wiem że to coś z INSERT zamienić na UPDATE ale nie wiem jak zrobić żeby zamieniał
  1. <?
  2. include ('baza.php');
  3. if($_POST)
  4. {
  5. $cid = mysql_connect($dbhost, $dbuser, $dbpass) or die (mysql_error());
  6.  
  7. if((trim($_POST['autor'])) && (trim($_POST['tekst'])) && (trim($_POST['nick'])))
  8. {
  9. if(mysql_query("INSERT INTO newsy1 VALUES('', NOW(),
  10. '".trim(htmlspecialchars($_POST['autor']))."',
  11. '".trim(htmlspecialchars($_POST['nick']))."',
  12. '".trim(htmlspecialchars($_POST['tekst']))."')"))
  13. echo 'Dodałem news o ID:'.mysql_insert_id();
  14. else echo 'Nie mogłem dodać newsa';
  15. }
  16. else echo 'Nie podałeś autora lub treści newsa';
  17. }
  18. ?>
ylk
Musisz najpierw zrobić SELECT i sprawdzić, czy news tego autora jest już w bazie; jeśli tak to DELETE i INSERT albo UPDATE
Mikolaj.on
A mógł byś mi wysłać gdzie bym się mógł nauczyć coś takiego robić ? jakiś przykład bo tak najlepiej do czegoś dojść
ylk
Pierwszy lepszy wynik z googli: http://webmade.org/kursy-online/kurs-mysql.php
Mikolaj.on
Jednak nie wiem jak zbudować to z SELECT możesz mi jakoś pomóc ?
modern-web
W PHP robisz zapytanie UPDATE;
W HTML robisz pole tekstowe <textarea> w którym wpisujesz nowego newsa, a po zatwierdzeniu pola przyciskiem `submit` wykonuje się UPDATE.

Żaden problem... niestety gotowca Ci nie dam, bo opis Twojego problemu jest dość ubogi by cokolwiek zdziałać, no i przede wszystkim regulamin forum zabrania wink.gif
Pokaż strukturę bazy danych i opisz mi dokładniej oczekiwany efekt, a postaram się pomóc smile.gif

Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.