lamcpp
26.02.2011, 18:46:01
witam,
problem następujący,
na jednej stronie mam dane zapisane w zmiennych $zmienna1, $zmienna2, co jakiś czas te dane są aktualizowane,
również dane są pobierane z formularza, który wypełnia odwiedzający stronę.
Chciałbym aby zarówno te dane w $zmienna1, $zmienna2 jak i te z formularza automatycznie przenosiły się na drugą moją stronę WWW
Prosiłbym o nakierowanie jakich funkcji użyć etc.
potreb
26.02.2011, 18:51:28
Możesz to zrobić na dwa sposoby, użyć AJAX lub CURL, a może jeszcze inaczej.
askone
26.02.2011, 18:51:31
$zmienna1 i $zmienna2 istnieją po stronie serwera dla danej domeny. Bezpośrednio nie ma możliwości ich przekazania do innej domeny. Możesz to zrobić albo z wykorzystaniem bazy danych - jedna strona zapisuje dane, druga odczytuje. Drugą możliwością jest skorzystanie z curl. Jedna strona zapisuje wartości w kodzie swojej strony - druga poprzez curl je odczytuje.
Pozdrawiam
CuteOne
26.02.2011, 18:53:02
Możesz np.wysłać dane GET'em lub POST'em do skryptu na Twojej drugiej stronie
edit: szybsi ;p
modern-web
26.02.2011, 19:08:40
Ja proponuję bazę danych. Jeśli obie domeny podpięte są do tego samego serwera - nie ma problemu; natomiast jeśli masz 2 serwery i do każdego jest podpięta jedna z domen - na jednym serwerze robisz bazę danych i tworzysz zdalny dostęp do MySQL (jeśli masz cPanel lub DirectAdmin to nie powinno stanowić to dla Ciebie większego problemu). Dalej już nic innego jak odpowiednie zaprogramowanie skryptu z zapytaniami do zdalnej bazy danych.
Podsumowując:
na jednej stronie dodajesz do bazy wpisane dane -> na drugiej wczytujesz dane z bazy // żaden problem
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.