Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Projektowanie stron internetowych .
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
krzysztof_kf
Witam ostatnio się zastanawiam nad projektowaniem stron internetowych dla firm nawet się znalazło zlecenie na stronę za 800 zł po przejrzeniu cennika niektórych firm , freelancerów to ceny wahały się nawet w granicach 200 zł i nie mówię tylko o dzieciakach którzy projektują strony nie mówię że to są osoby które jeśli chodzi o estetykę grafiki odbiegają od normy ale normalne firmy które projektują strony w graniacach 200-400 zł i tu mam pytanie głównie do tych co się cenią i projektują strony jakie u was są stawki tak jak jak przeglądałem bierzecie za stronkę 200-400 zł ?
bim2
Zależy jaką. Jeśli to jest prosta strona informacyjna bardziej to w okolicach właśnie 400zł. Takie strony to jakby się ktoś postarał to sobie zrobi w jakimś edytorze WYSIWYG, więc nie przesadzajmy też z ceną. Ja do tego dorzucam pomoc w razie potrzeby zmiany treści czy czegoś oraz miejsce na serwerze na rok jeśli ktoś sobie życzy.

Ogólnie to ile się spodziewasz za strony wizytówki? Firma jakby dała duża stawkę to ją wygryzą właśnie dzieciaki. Jeśli roboty jest na 1 dzień dla 1 osoby to chyba stawki uczciwe co? smile.gif
krzysztof_kf
a dolicz jeszcze poprawki etc bo tak sobie klient chce nie po to się robi strony na własną rękę żeby zarabiać tylko co na etacie czyli czasem 4 godz wygibka a 4 godziny niby pracy ^^ ja uważam że za prostą stronę np. 3 podstrony do co najmniej ja biorę od 500 zł bo za stawkę etatową mi się nie opłaca robić .
m44
Te kwoty, które podajecie, zawierają już koszty zakupu szablonu? Czy macie jakieś sposoby na minimalizację takowych? oneeyedsmiley02.png
everth
Tak, w tym temacie możesz zaobserwować jeden z nich.
erix
Cytat
i tu mam pytanie głównie do tych co się cenią i projektują strony jakie u was są stawki tak jak jak przeglądałem bierzecie za stronkę 200-400 zł ?

To zależy.

ale tak mniej więcej
TO ZALEŻY

no musisz mieć chyba jakieś widełki
TO ZALEŻY

a od czego
Pokaż specyfikację, wtedy porozmawiamy.
everth
Wyceń mi coś takiego - prosty system do zarządzania ruchem pacjentów (ADT):
1) możliwość rejestracji pacjenta
2) możliwość zdalnego zamawiania wizyt w konkretnej poradni (system powinien zasugerować najbliższy wolny termin)
3) jeśli z jakichś powodów nastąpi zmiana terminu (lekarz się rozchoruje, zwolni się z roboty, wyjedzie na Baha... konferencję naukową, szlag trafi przychodnię) pacjent zostanie o tym poinformowany (mejl) wraz z propozycjami kolejnych terminów
4) pacjent również może odwołać/ przenieść zaplanowaną wizytę - powiedzmy do dwóch dni przed
5) Personel i konkretny pacjent dysponuje historią swoich wizyt
6*) Możliwość informowania systemu o wystawionych skierowaniach do konkretnych poradni

Tyle prostego systemu - w przyszłości możliwe podpięcie modułu apteki, systemu rozliczeń z NFZ. Na ile byś wycenił coś takiego?
erix
Proszę o priv i więcej szczegółów.
Wykrywacz
od 5 do 10k+ w zależności od ilości szczegółów.
darko
Oczywiście koszt zakupu płatnego szablonu dolicza się osobno do kosztów projektu. Nie ma się co dziwić, że stawki za proste stronki są takie, a nie inne. Obecnie do wyboru jest już tyle darmowych i powszechnie dostępnych rozwiązań cmsowych, że co któryś bardziej ogarnięty gimnazjalista lub gimnazjalistka bierze się za "tworzenie stron www" bez praktycznej lub z minimalną znajomością podstaw htmla i php. Chyba tajemnicy nie zdradzę, jeśli napiszę, że w technologii xhtml/php/ajax najbardziej lukratywne są duże projekty backendowe najlepiej z jakimś długoterminowym planem rozwoju i rozbudowy o dodatkowe funkcjonalności. Najczęściej te projekty oparte są o jakiś wiodący framework, a projekt jest rozwijany miesiącami przez kilka osób. Najczęściej tak właśnie to wygląda. Uważam - po części z własnego doświadczenia- że warto iść w tę stronę, jeśli ma się ambicje płacowe powyżej stawki głodowej. W php tworzę od co najmniej 4 lat, a stworzyłem tylko 2 (słownie: dwie) komercyjne strony internetowe. Reszta to duże systemy back-endowe. Myślę, że warto spojrzeć na to zagadnienie w ten sposób, w jaki ja do tego podszedłem.

Damiankossek
Ogólnie nie że coś, ale na tych niby wizytówkowych stronach też idzie się dorobić. Robiłem przez pewien czas z kolegą który pochodzi z za granicy i zazwyczaj On szukał zleceń a ja robiłem i naprawdę można było fajnie zarobić. Zaznaczam odrazu że obcokrajowcy nie płacą 200zł, tylko 200euro. A tak naprawdę to ile roboty ? Jeżeli layout odrazu podejdzie pod gust to `na szybkiego` w jeden - półtora dnia można zrobić smile.gif No ale czasem zdarzało się że trzeba było z 3-4laye z rzędu malować smile.gif Działałem tak przez około dwa miesiące i zarobiłem fajne pieniążki, aktualnie dostałem pracę w agencji więc musiałem zrezygnować na rzecz może nie lepszych pieniążków ale edukacji i doświadczenia zawodowego smile.gif
darko
Zgadza się. Jeśli wykonujesz grafikę i jesteś w tym dobry, to oczywiście - dobrze zarobisz. Jeśli jeszcze w dodatku trafisz na ludzi, który potrafią docenić ciężką i dobrą pracę, to tym bardziej zarobisz. W temacie chodziło raczej o zlecenia wykonywane na prędko przez amatorów, którzy dopiero zaczynają programować i - widząc pierwsze efekty - nie zamierzają się dalej uczyć.
kilas88
Poniżej 500 zł już nie schodzę, choćby zlecenie było bardzo proste. Pocięcie szablonu to koszt rzędu 200-500 zł, podstawienie go do CMSa to podobna kwota i daję radę, na brak zleceń nie narzekam.

Owszem, znajdą się osoby tworzące stronki za 200 zł. Zaczynając brałem podobne kwoty. Warto jednak zauważyć, że takie strony:
1) nie są zoptymalizowane pod wyszukiwarki,
2) ich kod jest często koszmarny - albo oparty o WordPress/inny CMS albo o własne potworki,
3) semantyka/usability/accessibility leżą,
4) grafika zazwyczaj kradziona albo na gotowych szablonach,
5) można by wypisywać dalej.

Mądry klient kupi porządny produkt. Głupi klient weźmie najtańszy bubel, "byle wyglądał". Mądry będzie się na długo cieszył stroną (bo będzie pięknie wyglądała w nowszych przeglądarkach, jak również będzie w pełni funkcjonalna w starszych - Graceful Degradation; nie będzie większych problemów przy wyświetlaniu na Operze Mini, czytniki nie będą miały większych problemów z "czytaniem" stron, strona będzie na wyższych pozycjach w Google, itp itd).

Głupi zapłaci za bubel, ale później:
- dodatkowo zapłaci przy pozycjonowaniu za optymalizację - jeśli strona będzie bardzo źle napisana to część silnika/funkcjonalności będzie trzeba przepisać, choćby friendly url,
- dodatkowo zapłaci za osobę od usability, mobile, architektury informacji,
- dodatkowo zapłaci za pentesty komuś od ochrony webaplikacji,
- przy rozwoju strony najprawdopodobniej będzie trzeba zaczynać wszystko od nowa, bo wcześniejszy kod będzie na tyle prymitywny, że nikt poważny go nie dotknie.

Czyli reasumując, młodzi nabierają doświadczenia tworząc takie stronki, klienci uczą się na błędach, a siedzący dłużej w tym biznesie i tak nie narzekają na brak ciekawych i dobrze płatnych zleceń.
#luq
Są ludzie i ludziska, tak samo jeśli chodzi o programistów jak i klientów...
Większość klientów nie zdaje sobie sprawy, że wycena, obsługa, kontakt email etc to także wlicza się do naszej zapłaty bo przecież także na to poświęcamy swój czas. Ktoś tam wyżej napisał o niespodobaniu się przez klienta laya, ja osobiście w jakikolwiek sposób się grafiką nie zajmuję aczkolwiek w większości przypadków jest tak źe klient płaci za 3 propozycje laya następne są płatne, bo można w nieskończoność wybrzydzać i to jest jak najbardziej okej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.