Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][JS]Przekazywanie zmiennej do pliku i takie tam...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
MateuszS
Hey, właśnie piszę mały chat jako element większej całości i mam pewien problem, który objawi się także przy innych elementach tej strony. Otóż muszę przekazać jakoś zmienną do pliku który pobieram do ramki. Wygląda to tak

[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. function refresh_chat(){
  2. $('#chat').load('chat.php');
  3. }
  4. setInterval("refresh_chat()", 1000);
  5.  

Pewnie można by coś z POST/GET kombinować ale zależy mi na tym żeby jakoś te zmienne były dostępne w tym pliku od razu, tzn. tworzę np sesję w pliku z powyższym skryptem i ta sesja żeby była dostępna z poziomu kodu skryptu chat.php

Np. mam takie coś w chat.php

1. <?
  2. include("config.php");
  3.  
  4. $pobierz_tekst = mysql_query("SELECT * FROM `zawijaniec_chat` ORDER BY `ID` ASC") or die(mysql_error()); //tutaj chce sprecyzowac w WHERE `ID_lobby`='".$_GET["lobby"]."' ale nie mam tutaj właśnie tej zmiennej $_GET["lobby"] dostępnej, sesji też nie. Nie wiem jak z ciastkami, ale czy to praktyczne rozwiązanie?
  5. if(mysql_num_rows($pobierz_tekst)>0) {
  6. while($chat = mysql_fetch_assoc($pobierz_tekst)) {
  7. $pobierz_autora = mysql_query("SELECT * FROM `zawijaniec_gracze` WHERE `ID`='".$chat["ID_autora"]."'") or die(mysql_error());
  8. if(mysql_num_rows($pobierz_autora)==1) {
  9. $autor = mysql_fetch_assoc($pobierz_autora);
  10. ?>
  11. <tr>
  12. <td><b><? echo $autor["Nick"]; ?></b>: <? echo $chat["Tresc"]; ?></td>
  13. </tr>
  14. <?
  15. }
  16. }
  17. }
  18. ?>

2. Mam diva z ramką tzn overflow: auto i chcę aby zawsze był przewinięty na dół, pewnie da się to jakoś kotwicą zrobić tylko nie wiem specjalnie jak...

Pozdrawiam
krzywy36
Co do pytania drugiego:
Pod treścią w divie, wstawiasz
  1. <a name="nazwa_kotwicy"></a>

a w adresie dopisujesz "#nazwa_kotwicy", działa, przed chwilą sprawdzałem wink.gif
mortus
Zdaje się, że w metodzie .load() drugi argument odpowiada za przesyłanie zmiennych.
  1. $('#chat').load('chat.php', 'lobby': "LOBBY"); // wtedy w pliku chat.php $_GET['lobby'] = "LOBBY" lub
  2. $('#chat').load('chat.php', { 'lobby': "LOBBY" }); // w pliku chat.php $_POST['lobby'] = "LOBBY"
LOBBY (to z dużej litery) to Twoje ID_lobby.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.