Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]zrobienie zdjęcia za pomocą kamerki internetowej w PHP.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Doolar
Witam serdecznie.

Jakiś czas bawię się PHP/MySQL, jednak to proste aplikacje.
Teraz chcę napisać kod dla strony z poziomu której miałbym możliwość za pomocą przycisku zrobić zdjęcie kamerką internetową a następnie wrzucić do bazy.
Problemem jest zrobienie zdjęcia. Myślę że można użyć tutaj exec(); ale jak...

Nie musi być to ładna i rozbudowana aplikacja.
Moim pomysłem jest jakiś program na kompie obsługujący kamerkę i posiadający możliwość obsługi spod cmd, i wtedy wykorzystanie exec();...
Ale czy dobrze kombinuję?
ylk
Myślę, że dobrze kombinujesz. Jeżeli masz narzędzie, którym z linii komend możesz zrobić zdjęcie kamerką, wystarczy je wywołać przez exec() i nakazać mu zapisać zdjęcie w miejscu, w którym skrypt php będzie mógł je odczytać i wrzucić do bazy.
darko
Jeśli chciałbyś zastosować aplikację o podobnej funkcjonalności, robiącą zdjęcia nie tylko Tobie, ale i użytkownikom Twojej strony, to najłatwiej będzie coś takiego we flashu napisać, zobacz np. tutaj
Doolar
Tylko tej aplikacji którą da się w ten sposób obsłużyć ciężko znaleźć.
A jeszcze przydało by się wyświetlić podgląd na stronie aby użytkownik widział co i jak.
I tu kolejny problem. ale najważniejsze jest robienie samych zdjęć, więc znalezienie takowej aplikacji, której poszukuje jakiś czas.
Może ktoś o takiej słyszał...?

EDIT:
Zdjęć nie będę robił sobie. bardziej ma to na celu zrobienie zdjęcia jakiemuś przedmiotowi i zapisanie go w bazie.
AlexDeLarge
Znam jedynie coś takiego dla kamer IP, generalnie monitoringu. Zwie się toto ZoneMinder.
Jest chyba jakiś soft umożliwiający połączenie go z kamerką internetową, lecz nigdy tego nie robiłem. Link: http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?t=154003
Dodatkowo ZM może automatycznie robić zdjęcia, lub nagrywać sekwencję, jeśli wykryje ruch, definiować możesz różne strefy, etc.
W razie czego służę podstawową pomocą.

Aha, licencja opensource. Zdaje się, że jest w repozytoriach ubuntu.
Doolar
Spędziłem nad poszukiwaniami cały kolejny wieczór, bez efektu. Żadnego programu ani skryptu we flashu. Ale się nie poddam. smile.gif
W sumie wszystko czego potrzebuję to program robiący zdjęcia który albo da się obsłużyć z linii komend, bądź taki który automatycznie po uruchomieniu robi foto.
Z tym drugim trochę łatwiej, są programy robiące zdjęcia co określoną ilość czasu, i robią pierwsze natychmiast po uruchomieniu.
Ale niestety pozostaje otwarty, więc nie jest dobrze, chyba że ktoś wie jak go później zamknąć poprzez... exec();?

Z racji że dobrze byłoby gdyby na stronie wyświetlał się podgląd na żywo, aby nie robić zdjęcia na 'wyczucie'. Dlatego zaczynam myśleć nad szybkim poduczeniem się flasha, i zrobieniu tego elementu właśnie za jego pomocą. Nie wiem tylko czy to będzie tak proste jak mi się wydaje.

Ogólnie tak, jak pisałem. Potrzebna mi tylko funkcja robienie zdjęć kliknięciem + podgląd. Coś w rodzaju uproszczonej aplikacji cameroid o której pisał darko.
Tak tkwię chwilowo w martwym punkcie...

mortus
Może zainteresuje Cię program Matt'a Collinge.
zordon
nie badałem dokładniej tematu ale zdaje mi się, że żeby coś takiego zadziałało użytkownik strony musiałby mieć zainstalowany na swoim kompie konkretny program z odpowiednim interfejsem - a i tak powinien to wyłapać każdy szanujący się antywirus i oznaczyć jako niepożądane działanie. Aplikacja internetowa umożliwiająca odpalenie programu z komputera użytkownika lub buszująca po zasobach systemu w poszukiwaniu kamerki? Śliskie.
-Doolar-
Program służyć ma tylko dla mnie i mojego kompa, mojej kamerki. Zrobione zdjęcie wraz z opisem, załadowane do bazy aby było na przyszłość. Na potrzeby przyśpieszenia pracy w sumie.
Doolar
Cytat(-Doolar- @ 2.03.2011, 14:38:03 ) *
Program służyć ma tylko dla mnie i mojego kompa, mojej kamerki. Zrobione zdjęcie wraz z opisem, załadowane do bazy aby było na przyszłość. Na potrzeby przyśpieszenia pracy w sumie.

To mój post, przepraszam, nie zalogowałem się.

program podesłany przez mortus'a wygląda całkiem ok. sprawdzę jak wrócę z pracy. Dzięki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.