Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Przycisk LIKE facebooka - lokalizacja "lubionego" obiektu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
hyhyhy
Witam,
mam pewne pytanie. Otóż chcę zrobić na swojej stronie przycisk like do poszczególnych obiektów. Powiedzmy, że czysto teoretycznie, chcę dać go pod każdym newsem, żeby ktoś sobie kliknął, a na jego profilu pojawi się "Jan Kowalski Lubi 14.02.2011 Walentynkowa aktualizacja na Portal.com"

Powiedzmy coś na wzór portali z milionami likeów jak lubie.to czy coś takiego - każdy obiekt ma osobnego "lajka", a kiedy ja sobie wstawiam gdziekolwiek ten like (w url na facebook-generatorze podaje mu np. portal.com/viewnews.php)

Czy ktoś ma pojęcie, jak to działa?
thek
Zależy czy używasz wersji iframe czy ich systemu XFBML. Jeśli to pierwsze to musisz adres "Lubianej" strony podawanej w src przepuścić przez urlencode. Dla XFBML nie trzeba. Tylko to trzeba wiedzieć.
hyhyhy
gdyby ktoś tu jeszcze zajrzał, to tak spytam:
URL linter mi to fajnie czyta, poza obrazkiem. oni chcą 50x50 a ja trzymam obrazki od userow 150 x 150, jak to wrzucic w ten mate og:image, żeby zczytał obrazek który ja mu wrzucę, bo czyta mi pierwszego buttona na stronie, co wygląda dość idiotycznie...

i czy ktoś ma pojęcie, jak zamienia ten linter? bo chce wrzucic w like wyniki quizu, ale urlencode() zamienia troche inaczej...
thek
Ech.. A czytałeś chociaż opis jak się button Like wruca na stronę? Tam masz jasno wytłumaczone i w dokumentacji też...
<meta property="og:image" content="http://www.domena.pl/obrazek.jpg"/> w sekcji head i musi on byc minimum 50x50, ale może być większy. By nie być gołosłownym, cytat: "Images must be at least 50 pixels by 50 pixels. Square images work best, but you are allowed to use images up to three times as wide as they are tall."
Trochę własnego wysiłku proszę następnym razem smile.gif
hyhyhy
Dzięki, cały czas wpisywałem tam linka bez http://, i byłem przekonany że błąd dotyczy czegoś innego... ale tak to jest jak człowiek zmęczony i chce coś na siłę robić co wymaga myślenia smile.gif Dzięki jeszcze raz!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.