Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sponsorowany serwer / VPS - abstrakcyjne rozważania
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
radabus
Szukałem trochę informacji na temat "serwerów sponsorowanych". Nie szukam takiego rozwiązania , ile po prostu zastanawia mnie, czy istnieją firmy, które oferują dla ciekawych projektów bezpłatny serwer - bynajmniej nie chodzi o postawienie kolejnego serwera gry typu CS czy kolejnego "genialnego projektu na którym można zarobić miliony, bo mam świetny pomysł".

Załóżmy, że prowadzę projekt-serwis (trochę niszowy) dla kilkuset/kilku tysięcy stałych użytkowników i na współdzielonym hostingu zaczynam się powoli "dusić". Nie przyjmuję żadnej postawy roszczeniowej, ot mam coś ciekawego i chciałbym to utrzymać, przy czym z założenia jest to działalność non-profit i zgrzytam na samą myśl wstawiania reklam czy też opcji "chcesz coś ekstra? zapłać/wyślij sms". Takie działalności non-profit z reguły mogą się utrzymywać w sieci na jednej z dwóch zasad - znajdzie się użytkownik, który sypnie groszem i w ten sposób zostanie opłacony koszt utrzymania (czyli taki "nieoficjalny sponsoring") albo organizuje się dobrowolną zrzutkę i każdy kto ma możliwość, podsyła przysłowiowego piątaka.

Dogrzebałem się na różnych forach do dyskusji na ten temat, gdzie jakiś "furiat" zakładał temat, przyjmował postawę roszczeniową (typu: mam zarąbisty serwer gry Lineage2, kto mnie zasponsoruje?exclamation.gif!!!!!! Oczywiście do tego będzie nim administrował, bo ja się na tym nie znam!!!!!!!!!) Nie chodzi oczywiście o coś takiego, zaznaczam po raz kolejny wink.gif Znalazłem też oferty sponsorowania serwerów - ale oferujący chcieli "coś za coś", nie doszukałem się informacji w stylu "Masz coś ciekawego? Pokaż nam, przedstaw, może pomożemy."

Czy w ogóle istnieją takie firmy/organizacje, które się zajmują sponsorowaniem maszyn pod ciekawe (oczywiście w rozumieniu subiektywnym) projekty non-profit? A może jest to tylko moja niemożliwa do zrealizowania wizja, a jeśli już to należy zakładać DG i obskakiwać aniołów biznesu (lub przy wyższym kapitale fundusze venture capital) i pójść w stronę komercji oraz generowania zysków, rezygnując jednocześnie z działalności non-profit?

PS Jeszcze raz zaznaczam - to są tylko abstrakcyjne rozważania smile.gif

PS 2 Na dobry nastrój polecam coś takiego o sponsoringu: http://rootnode.pl/frotunki/?147 tongue.gif
erix
Cytat
Czy w ogóle istnieją takie firmy/organizacje, które się zajmują sponsorowaniem maszyn pod ciekawe (oczywiście w rozumieniu subiektywnym) projekty non-profit? A może jest to tylko moja niemożliwa do zrealizowania wizja, a jeśli już to należy zakładać DG i obskakiwać aniołów biznesu (lub przy wyższym kapitale fundusze venture capital) i pójść w stronę komercji oraz generowania zysków, rezygnując jednocześnie z działalności non-profit?

Jeśli Twój serwis jest faktycznie dobry i włożysz trochę wysiłku w jego promocję, to myślę, że ktoś się znajdzie...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.