Nazwa tematu może niewiele mówi, więc prostuje:
Mam wyszukiwarkę, i chcę, żeby user mógł wybrać np. opcje sortowania, w jakim polu rekordu szuka (czy w tresci czy w tytule czy w calosci), i jeszcze jedną wartość. Wymyśliłem, że w pliku wyświetlającym wyniki zrobię warunek, w zależności od tego co wybrał, do zmiennej $sql_costam wrzucam inny tekst, zeby zmodyfikowac zapytanie, ale wygląda na to, że nie działa to tak jakbym chciał. Czy ktoś mógłby mi doradzić, jak mam to zrobić?
// POBRANIE ZMIENNYCH $tryb_szukania = (int) $_GET["tryb_szukania"]; $order = (int) $_POST["order"]; //Nie wrzucam całego, bo tego jest sporo opcji dla usera a i tak chodzi o to samo // SORTOWANIE { if ($order == 1) {$sql_order = 'DESC'; $ustawienia_order = 'Wyświetlanie ogłoszeń od najnowszego';} if ($order == 2) {$sql_order = 'ASC'; $ustawienia_order = 'Wyświetlanie ogłoszeń od najstarszego';} } else { $sql_order = 'RAND()'; $ustawienia_order = 'Wyświetlanie w kolejności losowej (domyślne ustawienie)';} // i potem... $sql = 'SELECT * FROM `ogloszenia` WHERE $sql_w_czym AND $sql_kategoria ORDER BY $sql_order LIMIT $od, $do';
i mówi mi, że You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'AND ORDER BY LIMIT $od, $do' at line 1
PS. próbowałem też je wrzucać w '.$zmienna.' - na jedno wychodzi.