Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Baza dostępu?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
Parg
Witam
Mam pewien problem ponieważ przeszukałem już troche ale nic nie znalazlem i chciałem sie was zapytac o co w tym chodzi. Dostałem taki projekt ale nie czaje co to wogóle jest ani nikt z moich znajomych tez nie, wiec pisze z prosba o wytłumacenie co to jest ta baza dostepu

Projekt bazy dostępu - dla wybranego (uzgodnionego z prowadzącym) przedsiębiorstwa/instytucji zaprojektować bazę dostępu do zasobów opartą na uprawnieniach. Projekt można zrealizować dla systemu Windows (Active Directory) lub Novell Netware.
cojack
Przykro mi stary, jak nie wiesz jak to zrobić, tzn że jesteś nieodpowiednią osobą na to stanowisko które piastujesz. Może lepiej wziąć się za łopatę i kopać rowy?
teutates
cojack - nie chcesz pomagac nie pomagaj, uszyczpliwosc jest mega nie na miejscu

parg - chcesz konkretna odpowiedz, zadaj konkretne pytanie. Na pytanie "jak zrobic baze danych?" dostaniesz odpowiedz "dobrze"
cojack
Stary, weź mnie nie dobijaj, przecież to jest banalne jak zrobienie kupy do nocnika

Masz tabelę z listą instytucji
Masz tabelę z listą jakiś zasobów
Masz tabelę z uprawnieniami i robisz to sobie na ACL'u albo RBAC'u, łączysz tabele relacyjnie, i dzielisz na tak proste elementy jak tylko masz potrzebę. W czym tu problem?

@edit
to tak z grubsza, roboty jest trochę więcej wink.gif
Parg
moze i dla was jest to banalne ja dostalem taki projekt na zaliczenie i nic z tym zrobic nie moge a ze bazy danych nie sa moja mocna strona to mam pech i probuje to jakosc ugrysc to napisalem z pytaniem gdzie mozna jakies info(ksiazka,stronka ) o tym znalesc itp. a nie chce gotowego projektu

Cojak
"Przykro mi stary, jak nie wiesz jak to zrobić, tzn że jesteś nieodpowiednią osobą na to stanowisko które piastujesz. Może lepiej wziąć się za łopatę i kopać rowy?"

No nie wiem jak to zrobic ale zaloze sie ze w tym co ja jestem dobry to tez bys nie nie odnalazl wiec nie musisz sie zachowywac chamsko

to mogl by ktos cos podzucic jaka ksiazke lub jakies inne zroblo informacji?
vermis
Cytat(Parg @ 18.03.2011, 07:22:13 ) *
moze i dla was jest to banalne ja dostalem taki projekt na zaliczenie i nic z tym zrobic nie moge a ze bazy danych nie sa moja mocna strona to mam pech i probuje to jakosc ugrysc to napisalem z pytaniem gdzie mozna jakies info(ksiazka,stronka ) o tym znalesc itp. a nie chce gotowego projektu

Jak ja studiowałem, to były wykłady, ćwiczenia, laborki i tam można było znaleźć jakieś 'info', a nie na forum. Skoro zadanie dał Ci prowadzący to zapytaj jego co miał na myśli. Wygląda na to że nie chodziłeś na zajęcia, nie chciało Ci się nawet skserować wykładów, nie użyłeś googla, skoro pytasz o 'jakąś stronkę'.
Sorry, ale szkoda naszego czasu, żeby nadrabiać Twoje zaległości. Zadaj konkretne pytanie z czym masz problem to najpewniej otrzymasz odpowiedź. Po wiedzę ogólną/podstawową odsyłam do wykładów oraz google.
Parg
vermis
jesli nie wiesz czy to wyklad to sie nie odzywaj bo to nie wyklad tylko projekt czyli dostajemy zadanie i to wszystko i dopiero oddajemy tak wygladaja te zajecia zade ksera i takie tam

i czy tak trudno jest podac tytul jakiejs ksieazki?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.