Witam,

Chciałem spytać jak sobie rozwiązujecie problemy (a raczej możliwości tongue.gif ) MVC, mianowicie:

Jak wiadomo Zend jest super elastyczny jeśli chodzi o strukturę katalogów i każdy rozmieszcza je po swojemu.
Ja większość wkładam do library (daję jakiś katalog obok katalogu Zend, np. Project) i tam ładuję niektóre moduły, inni robią to w application, są różne metody.
Często korzystam z XML, bardzo go lubię bo nie zapycha servera i jak nie potrzebuję relacji to jest on doskonały.
Teraz robiłem sobie dynamicznie tworzone przez admina formularze, które są potem wykorzystywane w aplikacji dla userów. XML do tego jest wręcz stworzony więc tam zapisuje się cały formularz z idikami inputów więc łatwo mi też szukać tego co potrzebuję poprzez xpatch.
Teraz moje pytanko co do MVC:
To co jest w XML potrzebuję także w javascript i tutaj z pomocą przychodzi mi json_encode(); ale do tego muszę mieć zawartość XML w tablicy, a oprócz tego muszę sobie też wypluć HTML (w XML nie mam dokładnego odzwierciedlenia HTML bo dane służą mi do wielu rzeczy i musiałem to troszki przekłamać tongue.gif ).
Robię sobie rekurencyjnie tablicę i od razu generuję HTML w jednym pliku (żeby nie powtarzać pętli) ale nie jest to w żadnym helperze ani widoku, poza tym czasami wywołuję skrypt ajaxem, a innym razem poprzez przeładowanie strony.
Wszystko pod względem wydajności wydaje się logiczne ale gryzie się z MVC...
Co wy na to ? Czy lepiej jednak osobno wygenerować tablicę i jeszcze raz ją przejechać pętlą w widoku ? Zaznaczam że w XML danych jest sporo i pętla nie jest krótka smile.gif