Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]kodowanie polskich znaków uploadowaniu plików na serwer
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
fiasko
Mam problem z tym aby poprawnie zakodować polskie znaki :

Odczytuje zmienną
Kod
$file_name = $_FILES['userfile']['name'];

Na stronie mam kodowanie utf-8 .

Po zapisaniu plików na serwerze mam chińskie znaczki ludowe zamiast polskich ogonków.

Jak zakodować znaki zapisują je na serwerze ?

Zmienna $file_name poprawnie wyświetla znaki na stronie. Problem jest tylko z zapisem.

Obiku
Możesz to dokładniej opisać questionmark.gif gdzie nie wyświetlają się polskie znaki ? po wczytaniu z bazy czy np po przesłaniu formularza na @. ?

wrzuć to w notepad++ wejdź w format i zmień na utf-8.
Popraw krzaki jeśli się pojawią po zmianie na utf-8 - czyli wszystkie znaki w notepad muszą wyświetlać się poprawnie.
fiasko
Storna zapisana jest jako utf-8 i odczytywana jest w utf-8 . Edytor mam dobrze skonfigurowany.

meta również mam na utf-8

Znaki na stronie w podglądzie :

Zmienna $_FILES :
Kod
Array
(
    [userfile] => Array
        (
            [name] => To jest małe śliczne i błszące żółte autko.jpg
            [type] => image/jpeg
            [tmp_name] => /tmp/phpJm6Wwl
            [error] => 0
            [size] => 3004
        )

)

[code]
Tak więc na stronie mogę wyświetlić zmienną  tak:

$file_name = $_FILES['userfile']['name'];
echo $file_name;
[/code]

Też nazwa wyświetli się poprawnie.

Natomiast sam zapisany plik wygląda jak chińskie znaczki ludowe. sprawdzam przez FTP jak zapisał się plik i efekt jak widać.:

To jest małe śliczne i błszące żółte autko.jpg

Ponawiam pytanie
ciekawskiii
w nazwach plikow nie uzywa sie polskich znakow, przy uploadzie zmieniaj nazwy lub wycinaj takie znaki. Znakow specjalnych i spacji tez nie powinno byc
fiasko

Kod
w nazwach plikow nie uzywa sie polskich znakow, przy uploadzie zmieniaj nazwy lub wycinaj takie znaki. Znakow specjalnych i spacji tez nie powinno byc

Ta jasne. Dziwne tylko, że np. na o2.pl , wp itd wszędzie są załączniki z polskimi znakami.

Na razie zrobiłem własny koder i enkoder znaków i koduje sobie znaki przez swoją funkcję. Ale wiem, że można to zapisać z polskimi znakami od razu śćń .itd kiedyś gdzieś to już robiłem komuś. Tylko nie mogę dogrzebać się do tego jak kodowałem znaki.

ciekawskiii
nie napisalem, ze nie mozna tylko, ze sie raczej nie uzywa, co z tego jak będziesz miał polskie litery a jak ktoś wrzuci plik z innymi literami ĺéýěäř to juz sie pokrzaczy. No chyba, ze tylko Ty bedziesz uploadowal te pliki
fiasko
No właśnie po to szukam rozwiązania na to kodowanie, żeby europejskie znaki wchodziły i nasze polskie ogonki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.