Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][PHP] Dwa przełączane linki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
artoor
Witam!
Pierwszy post i pierwsze pytanie.
Zacznę jak każdy - szukałem "wszędzie" i nie znalazłem... Być może pod złymi słowami kluczowymi

Potrzebuję uzyskać taki efekt. Mam dwa linki w jednym akapicie. Gdy kliknę na pierwszy link, on staje się nieklikalny (jako zwykły tekst), a ten drugi staje się linkiem klikalnym, i vice versa... czyli taki przełącznik.

Chodzi mi dokładnie o implementację czegoś takiego
w tym samym aspekcie, tam gdzie jest "choose captcha format: image or audio" na obrazku.

Nie szukam gotowca, zapewne jest to banalnie proste, ale idei. Dzięki czemu można uzyskać taki efekt? jQuery, PHP, CSS? Pod jakimi pojęciami szukać informacji na ten temat?

Za wszelkie wskazówki dziękuję,

Artur
peter13135
javascript smile.gif

czy taka odpowiedź Cię zadowala ?
artoor
Zadowala w pewnym stopniu smile.gif
Wykluczam zatem potrzebę stosowania PHP.
Jakimi słowami kluczowymi manewrować, żeby znaleźć coś na ten temat? Szukałem pod pojęciami "przełączane linki" (tak jak w temacie) i nic szczególnego nie znalazłem. Javascript nie jest mi bliska, dlatego jakieś nakierowanie mile będzie widziane.

Dzięki!
peter13135
  1. <script>
  2. var a = true ;
  3. </script>
  4. <style>
  5. color: blue;
  6. text-decoration:underline;
  7. }
  8. .text{
  9. color: black;
  10. text-decoration:none;
  11. }</style>
  12. <a class="text" onclick="if(a==true) return false; this.className='text'; document.getElementById('2').className='link'; a=!a" href="#" id="1">lalala</a>
  13. <a class="link" onclick="if(a==false) return false; this.className='text'; document.getElementById('1').className='link'; a=!a" href="#" id="2">blabla</a>

Średnio wiem o co chodzi, namodziłem takie coś, może coś z tego Ci się przyda.
kamil4u
Jest to klasyczny przykład tzn. tab-ów - zakładek: http://tutorialblog.org/10-javascript-ajax-tabs/ (szukaj w Google pod "tab JS"). Z tym, że w Twoim wypadku jest on bardzo uproszczony, gdyż masz tylko dwie zakładki, dlatego z powodzeniem można zastosować kod podany przez poprzednika.
artoor
Serdecznie dziękuję!

Zaraz biorę się za implementację smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.