Mam problem z polskimi znakami na stronie.
w pliku index.php w nagłówku mam ustawione <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=windows-1250" /> bo ani iso ani utf-8 nie wyświetlają mi polskich znaków tylko jakieś śmieszne znaki zapytania w miejscu polskich liter, w przypadku windows-1250 jest wszystko w porządku.
W pliku index.php mam umieszczone kilka plików .php które są odpowiedzialne za wyświetlanie dodawanych artykułów i niestety w ogóle nie wyświetlają się polskie napisy, nawet krzaczków nie ma po prostu pustka, sprawdzałem w bazie też nie wyświetlają się.
Ale zastanawia mnie jedno obojętenie na jakie kodowanie zmienie czy iso czy utf czy windows mimo wszystko w bazie nie pojawiają się polskie znaki.
W bazie kodowanie mam na utf-8.
Może to być wina formularza?
<form action="" method="post"> tytuł: <input type="text" name="tytul"> <br/>autor <input type="text" name="autor"> <br/>kategoria: <select name="kat_id">'; $array = mysql_query('SELECT * FROM kategorie ORDER BY id ASC'); if(mysql_num_rows($array) > 0) { while($l = mysql_fetch_assoc($array)) { echo "<option value='1'>Ekstraklasa</option>" echo "<option value='2'>Premier League</option>"; echo "<option value='3'>Primiera division</option>"; echo "<option value='4'>Serie A</option>"; echo "<option value='5'>Bundesliga</option>"; echo "<option value='6'>Ligue 1</option>"; echo "<option value='7'>Pozostałe</option>"; echo "<option value='8'>Koszykówka</option>"; echo "<option value='9'>Sporty motorowe</option>"; echo "<option value='10'>Siatkówka</option>"; echo "<option value='11'>Piłka ręczna</option>"; echo "<option value='12'>Tennis</option>"; echo "<option value='13'>Sporty walki</option>"; echo "<option value='14'>Sporty zimowe</option>"; } } echo '</select> <br/><top>treść:<top> <textarea name="tresc" rows="20" cols="50"></textarea> <br/><input type="submit" value="Dodaj"></form> <?php include("polacz.php"); if($_SERVER['REQUEST_METHOD'] == 'POST') { $query = mysql_query("insert into news values('','".$_POST['tytul']."',now(),'".$_POST['autor']."','".$_POST['tresc']."','".$_POST['kat_id']."')"); } ?>