Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] warunkowo session_start() ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
adamuss75x
Witam,
mozna zrobic zalaczanie session_start jakos warunkowo?
Mam zrobiony plik index.php, gdzie robie include albo wyswietl.php albo edytuj.php. Wszystkie 3 pliki korzystają z sesji, ale jak zrobię w każdym session_start() to wyskakuje blad, ze session_start zostalo ignorowane
Kod
Notice: A session had already been started - ignoring session_start()

Niestety sesje nie działają mi jak robie include i session_statrt jest tylko w index.php. Tzn działa w tym pliku, ale nie działa w includowanych.

No i teraz mam pytanie - da się to jakoś warunkowo zrobić, żeby tego błędu nie było? a może ja coś robie źle? działają wam sesje, gdy robicie include plików bez session_start?
dziamber
A może spróbuj stworzyć plik header.php i w nim zamieścić start sesji? U mnie działa.

header.php
  1. <?php
  2. ?>

plik index.php
  1. <?php
  2. require_once("header.php");
  3. require_once("wyswietl.php");
  4. require_once("edytuj.php");
  5. ?>

Oczywiscie jeżeli w edytuj.php definiujesz jakas zmienna sesyjna i chcesz sie do niej odwołac w wyswietl.php to nie zadziała, ale co ja Ci tłumacze wiesz jak działa php smile.gif
Ulysess
masz strone główna index.php w której ustawiasz start session na samym początku . w pliku index.php includujesz inne pliki i każdy includowany plik w index.php będzie miał juz aktywna sesje. Jeśli Tobie to nie działa to coś źle robisz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.