Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]blokowanie zczytywania z innej kategorii
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
damianm2007
Witam...

Napisałem skrypt czytający 5 najnowszych ogłoszeń ale nie wiem jak zblokować aby nie czytało ogłoszeń z kategorii o id np. 2

mój kod to:

1. <?
  2. $query = mysql_query ("SELECT * FROM jos_djcf_items ORDER BY date_start DESC limit 5");
  3.  
  4. while ($rekord = mysql_fetch_assoc($query)) {
  5.  
  6. $id = $rekord['id'];
  7. $catid = $rekord['cat_id'];
  8. $czas = $rekord['date_start'];
  9. $czasend = $rekord['date_exp'];
  10. $name = $rekord['name'];
  11.  
  12.  
  13.  
  14.  
  15. <table><tr><td width='128' height='10'>$czas </td> <td width='128' height='10'>$czasend</td> <td width='228' height='10'><a href='index.php?option=com_djclassifieds&view=showitem&cid=$catid&id=$id' target='_blank'>$name..></a> </td></tr></table>");
  16.  
  17.  
  18. }
  19. if ($id['id']==FALSE) { echo 'Brak najnowszych ogłoszeń'; }
  20.  
  21. ?>

mat-bi
  1. $query = mysql_query ("SELECT * FROM jos_djcf_items ORDER BY date_start DESC limit 5 WHERE category IS NOT IN(2)");
damianm2007
Cytat(mat-bi @ 16.04.2011, 00:35:05 ) *
  1. $query = mysql_query ("SELECT * FROM jos_djcf_items ORDER BY date_start DESC limit 5 WHERE category IS NOT IN(2)");

hmmm coś nie tak...

zmieniłem category na cat_id oczywiscie ale nie trybi inne kombinacje też...

ok trybi zrobiłem tak:

1.  
  2. $query = mysql_query ("SELECT * FROM jos_djcf_items WHERE cat_id not like 1 AND date_start limit 5 ");
  3.  
pmir13
  1. $query = mysql_query ("SELECT * FROM jos_djcf_items WHERE cat_id != 2 ORDER BY date_start DESC limit 5");
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.