Mam skrypt phpmailer do wysyłania poczty i zawarłem w nim potrzebne funkcje do polskich liter:
/* nagłówki */ $headers .= "Content-type: text/html; charset=UTF-8\n"; $headers .= "Content-Transfer-Encoding: 8bit\n"; /* wysyłanie poczty */ require("phpmailer/class.phpmailer.php"); $mail = new PHPMailer(); $mail->CharSet = "UTF-8"; $mail->PluginDir = "phpmailer/"; $mail->From = "XXXX"; //adres naszego konta $mail->FromName = "XXXX";//nagłówek From $mail->Host = "XXXX";//adres serwera SMTP $mail->Mailer = "smtp"; $mail->Username = "XXXXX";//nazwa użytkownika $mail->Password = "XXXX";//nasze hasło do konta SMTP $mail->SMTPAuth = true; $mail->SetLanguage("pl", "phpmailer/language/"); $mail->Subject = "Zamówienie do realizacji";//temat maila // w zmienną $text_body wpisujemy treść maila $mail->IsHTML(true) ; $text_body = ("$to, $subject, $message, $headers") ; $mail->Body = $text_body; // adresatów dodajemy poprzez metode 'AddAddress' $mail->AddAddress("XXXXX","jerry"); if(!$mail->Send()) // Clear all addresses and attachments $mail->ClearAddresses(); $mail->ClearAttachments();
Mam w poczcie ustawione "Wyświetlanie wiadomości" w kodowaniu UTF-8 w Notepad ++ gdzie piszę php również mam ustawione UTF-8, więc już nie wiem gdzie mam jeszcze ustawić te kodowanie aby w mailu były polskie znaki.
Proszę o wyrozumiałość. Dziękuję
Pozdrawiam