Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Otwieranie aplikacji z poziomu strony www
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
ssylwester
Czy ma ktoś może przykładowy skrypt, za pomocą którego mógłbym otworzyć z poziomu strony internetowej np: Worda lub Adobe Readera
Chciałbym zrobić stronkę intranetową na której byłyby buttony otwierające poszczególne aplikacje tj. Word, Excel, Adobe Reader i inne aplikacje
przypisane do buttonów.
krowal
Nie da się, a jak się da to zapewne tylko pod IE z wykorzystaniem kontrolek ActiveX.
hieroshima
nie wiem czy czasami ASP.NET nie obsługuje takich czarów bo tam można pisać stronę w VisualBasic i C# więc jeżeli takie cuda istnieją to tylko tam i za pomocą VBasica wink.gif
e-mati
w odsyłaczach istnieją skróty czy jak to sie nazywa... np tak jak jest mailto: w <a href="mailto:adres_email">blabla</a> tak jest do steama, gg i pewnie kilku innych aplikacji ale nie wiem czy akurat do worda, excela itp..
thek
@E-mati: GG czy kilka innych aplikacji MA ZDEFINIOWANE WŁASNE PROTOKOŁY i przeglądarki przynajmniej w części je akceptują przeglądarki podobnie jak http:// czy ftp:// czasem rozpoznać potrafią gg: jako protokół i stąd "czary" z otwieraniem. Natomiast większość aplikacji tego nie ma i ze względów bezpieczeństwa nie ma zamiaru wprowadzać obsługi wywołaniem innym niż z samego systemu czy odpowiednich z użyciem poleceń lub kontrolek tylko o określonych uprawnieniach. Dlatego możesz w systemie wywołać jedną aplikację z użyciem innej, ale zazwyczaj przeglądarka to nie będzie.
Rid
Nie wiem,czy w PHP można ,ale w ASP napewno,można nawet zapisać text z poziomu html do naszego doc.

Cytat
można pisać stronę w VisualBasic i C# więc jeżeli takie cuda istnieją to tylko tam i za pomocą VBasica

Tylko???To mało Pan wie,VB ,został głównie stworzony z myślą programowania pod Windows przykładem jest VBScript ,którego renderuje tylko i wyłącznie przeglądarka IE(wielka szkoda:( ) ,język c# ,można powiedzieć ,że jest poprzednikiem c++,jest bardziej uniwersalny,jego kompilatory ma nawet linux.

A oto przykład otwarcia dokumentu doc ,za pomocą c# w ASPX.
http://www.shotdev.com/asp/asp-word/asp-word-open-document/
A tutaj przykład otwarcia programu exe w Javascript i za pomocą Skrypt Shella, załadowanie do niego pliku.
http://forums.aspfree.com/html-javascript-...ram-411212.html
hieroshima
faktycznie o ASP niewiele wiem wink.gif tylko tam w sensie ASP.NET, a nie tylko VB
krowal
Rid, to chyba c++ jest poprzednikiem c# a nie odwrotnie, poza tym c# jest odpowiedzią MS na Javę Sun'a (teraz już Ooracle) i jest bardziej odpowiednikiem tegoż języka niż c++. Jakby nie było poleganie na hipotetycznie zainstalowanych aplikacjach na komputerze użytkownika jest bezdennie głupie, a tym bardziej jeśli są to aplikacje płatne.

Pierwszy link który podałeś tworzy dokument worda i udostępnia link do jego ściągnięcia = FAIL (nie jest to otwarcie pliku .doc po kliknięciu w link)
Drugi link korzysta z kontrolek activeX = FAIL (chyba że user korzysta z IE)
Rid
Metod,otwarcia plików exe jest mnóstwo w ASP-to były przykłady ,że się da-może błednie trafiłem blink.gif tutaj jest kolejny:
Cytat
Protected Sub Button1_Click(ByVal sender As Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button1.Click
System.Diagnostics.Process.Start("C:\Windows\system32\notepad.exe")
End Sub

Prosty sposób na otwarcie pliku exe w VB-ale z łatwością można to też zrobić w C# -co zrobi użytkownik z przykładowo otwartym Notepadem to już od niego zależy.

Jest wiele ,możliwości otwierania plików-wszystkich przykładów nie będę tutaj wklejał-poza tym to nie forum z ASP shades.gif
Bags_Bunny
Polecam Jolicloud jako przykład.
slawek1969
Wykonuję nieodpłatnie stronę do prowadzenia korepetycji dla Stowarzyszenia radosne dzieci.

Strona oparta jest o wordpress z autorskim szablonem.

W stronie po zalogowaniu użytkownika musi być opcja otwierania programów skype, TeamViewer , inne i tutaj mam problem nie znam się na ASP a jak czytam jest to w tej technologii możliwe.

Mam do Was prośbę czy wykona ktoś taką opcję na potrzeby stowarzyszenia.

Proszę o zgłaszanie się osób którzy wykonają podeśle szczegóły takiej funkcji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.