Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: bbcode
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
gargamel
Dziergam ostatnio dość sporo maili, w których zamieszczam kod czy to html czy php i bardzo uprzykrzającym faktem jest brak możliwości odpowiedniego formatowania takowych fragmentów...
I tak się zastanawiam - czy istnieją jakieś skrzynki pocztowe, które udostępniają swojego rodzaju bbcode, lub czy np. tak rozwojowy gmail, nie planuje wprowadzenia czegoś takiego?
W niektórych środowiskach taka dodatkowa opcja myślę że bardzo by ułatwiła życie tongue.gif
hwao
Wysyłaj kod jako html a nie plaintext, wtedy możesz sobie cokolwiek wstadzić
wookieb
Po co skoro gmail normalnie wspiera maile w html-u a bbcode to transformacja tagów bbcode na odpowiedniki html-owe.
gargamel
Ale nie mówię o znacznikach typu pogrubienie podkreślenie, tylko bardziej na zasadzie na przykład podświetlenia składni danego języka

Wrzucam, podobnie jak na forum:
[ php]
echo "Witaj śmiecie";
[ /php]

i automatycznie mi to ostylowuje wpisany tekst do :
echo "Witaj śmiecie";
wookieb
Ale to nadal jest HTML. A od tego są narzędzia do kolorowania np GESHI
gargamel
Ja ogólnie nie mówię o tym że się nie da. Tylko o tym że na chwilę obecną, nie ma w skrzynce pocztowej narzędzia, które potrafiłoby to zrobić automatycznie.
Mogę "kolorować" składnię, "ręcznie", ale jeśli mam tam chociaż 10 linijek, to raczej mi się nie będzie chciało...
mike
Możesz przecież zamieszczać w mailach linki do kodów, które zamieścisz w serwisach typu Pastebin
Fifi209
Jakie ręcznie!? Tłuką Ci do głowy, że to bbcode jest później przerabiane na html, którego normalnie możesz używać maila'ch. Nawet dostałeś propozycję narzędzia, które to zrobi o nazwie Geshi.
wookieb
Cytat(gargamel @ 20.04.2011, 15:03:36 ) *
Ja ogólnie nie mówię o tym że się nie da. Tylko o tym że na chwilę obecną, nie ma w skrzynce pocztowej narzędzia, które potrafiłoby to zrobić automatycznie.

No dobrze ale co z tego? Po prostu nie ma. Z maila nie korzystają TYLKO programiści.
gargamel
Cytat
Jakie ręcznie!? Tłuką Ci do głowy, że to bbcode jest później przerabiane na html, którego normalnie możesz używać maila'ch. Nawet dostałeś propozycję narzędzia, które to zrobi o nazwie Geshi.

ehh...
1 kwestia - Wiem że bbcode jest konwertowane na najzwyklejszy w świecie html
2 kwestia - znam geshi
Ale, jeśli chcę wysłać odpowiednio sformatowany tekst, to muszę najpierw skorzystać z owego zewnętrznego narzędzia, jakim np. jest geshi, a następnie to co otrzymam muszę wysłać mailem.
Zastanawia mnie tylko czemu taki np gmail, nie ma funkcji która zrobi to sama...
Równie dobrze moglibyśmy się spierać po co na niektórych stronach jest opcja dodaj do ulubionych, skoro to samo można zrobić wchodząc w odpowiednie opcje przeglądarki? A no po to żeby można było to zrobić jednym kliknięciem..
mike
Cytat(gargamel @ 20.04.2011, 15:46:20 ) *
Zastanawia mnie tylko czemu taki np gmail, nie ma funkcji która zrobi to sama...
Równie dobrze moglibyśmy się spierać po co na niektórych stronach jest opcja dodaj do ulubionych, skoro to samo można zrobić wchodząc w odpowiednie opcje przeglądarki? A no po to żeby można było to zrobić jednym kliknięciem..
Bo ilość osób, które korzystałyby z takiego dodatku byłaby mniejsza niż błąd statystyczny. A żeby tam jeszcze PHP było to już fanaberia tongue.gif
Lepiej poszukaj jakiegoś dodatku do przeglądarki, może jest coś takiego.
Rid
Cytat

No z takim pytaniem to do administratorów gmaila:)
hwao
Coś mi świta ze w google labs (w gmail) była taka propozycja, poszukaj. Ewentualnie możesz spokojnie samemu to dopisać
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.