Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]UNION SELECT
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
szmerak
Nie wiem dlaczego to nie chce dzialac jakies wskazowki . Wogole w zadnym wypadku Union select nie dziala
  1. $sql = "(SELECT id, nazwa, opis FROM www_kategorie) UNION (SELECT COUNT(*) FROM www_temat WHERE www_kategorie.id=idkat)";
  2. $query1 = mysqli_query($db, $sql);

Z gory dziekuje za pomoc

ps. problemy sie zaczely od kad zaczelem uzywac mysqli a nie mysql
pmir13
Ale dlaczego chcesz tu wykorzystywać UNION?
UNION używasz gdy chcesz połączyć wyniki z dwóch tabel o podobnej strukturze, na przykład
  1. SELECT * FROM specjalisci_php UNION SELECT * FROM specjalisci_mysql

Zgaduję jedynie, że chodzi ci o:
  1. SELECT k.id, k.nazwa, k.opis, count(k.id) AS tematow FROM www_kategorie k JOIN www_temat t ON k.id = t.idkat GROUP BY k.id

Szczerze wątpie by przejście na mysqli miało na to wpływ.
scher123
Ja mam podobny problem.
I mam tutaj zapytanie jak zrobic aby pokazywalo ilosc postow takze? a nie tylko tematow probowalem przerobic to co dales koledze wyzej ale nie wychodzi mi za bardzo
pmir13
Autorowi wątku mogłem odpowiedzieć, bo pośrednio podał potrzebne dane na temat struktury bazy w błędnym zapytaniu.
Wróżenie z fusów gorzej mi wychodzi. Jeśli masz podobny problem na innym zestawie danych załóż nowy temat i opisz dokładnie co chcesz osiągnąć i na jakiej strukturze bazy.
#luq
@szmerak dlaczego nie zobaczysz jaki błąd zwraca Ci MySQL?
Na pewno masz inną liczbę kolumn a i nie wiem czy można w którymś selectie używać danych z tego drugiego, sprawdź to
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.