Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][MySQL][PHP]pobieranie danych z formularza generowanego z bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lexter
Witam, mam formularz generowany kodem php, dane pobiera z bazy, na checkboxach. Formularz ma wyszukiwać tylko te dane które zostały zaznaczone checkboxem. Jaką przypisać zmienną i jak ją pobrać z formularza do skryptu wyjściowego action="nazwa"?
  1. // Wyświetlanie pola tematu w formularzu.
  2. echo '<label for="' . $profile['topic_name'] . '" >' . $profile['topic_name'] . ': </label>';
  3. echo '<input type="checkbox" id="' . $profile['topic_name'] . '" name="' . $profile['topic_name'] . ' class ="form"/><br />';

Oczywiście chodzi o pobranie pola "name"
Chciałem to zrobić pętlą if
  1. if(isset($_POST['']))

Ale nie wiem co przypisać do $_POST['']...
pmir13
  1. $prof = $profile['topic_name'];
  2. echo "<input type='checkbox' name='box[]' id='$prof' value='$prof' class ='form'/><br />";
  3. // ....
  4. $box = $_POST['box'];
  5. foreach( $box as $pole )
  6. echo "Zaznaczono $pole<br />";
prowseed
Wydaje mi sie, ze mozesz po prostu zrobic isset($_POST) i puscic petle for po tablicy. Wyslane beda tylko te pola, ktore byly zaznaczone, mozna je latwo policzyc ( count('tablica') ).

Albo mi sie wydaje, albo nie zamknales pola name:
Cytat
name="' . $profile['topic_name'] .

Poza tym jesli w polu name po nazwie dodasz nawiasy kwadratowe, np name="krowa[]"
to bedziesz mogl uzyc $_POST['krowa'], bedzie to zmienna zawierajaca tablice z wyslanymi checkboxami,
tylko, ze wszystkie powinny miec taka sama nazwe, wtedy sie latwo po tym plywa. Dlaczego
chcesz generowac unikalny name dla tych checkboxow?

Nie wiem co dokladnie chcesz osiagnac (albo napisales wszystko zbyt chaotycznie, albo dla mnie jest juz za pozna godzina) wiec moja odpowiedz moze sie okazac w ogole nie przydatna...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.