Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Soboty i niedziele
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Mackos
Witajcie!
Mam dość prosty problem, ale już tyle nad nim siedze że nie wiem dlaczego tak się dzieje.
Otóż chce w rozwijalnej liście pokazywać wszystkie daty od dzisiaj do tego samego dnia za tydzień.
Z tym że warunek jest taki że nie może pokazywać sobót i niedziel.
I mam coś takiego:
  1. for($i=0;$i<8;$i++){
  2. $w=mktime(0, 0, 0, date("m"), date("d")+$i, date("y"));
  3. $data=date("N", $w);
  4. if($data=="6"){$sobota=$i;}
  5. if($sobota==0){$sobota0=$i;}
  6. if($data=="7"){$niedz=$i;}
  7. if($niedz==0){$niedz0=$i;}
  8. }
  9. // potem wypisywanie listy
  10.  
  11. for($kt=0;$kt<8;$kt++){
  12. $mktime=mktime(0, 0, 0, date("m"), date("d")+$kt, date("y"));
  13. If(($sobota!=$kt) and ($niedz!=$kt) and ($niedz0!=$kt) and ($sobota0!=$kt)){echo' <option value="'.$kt.'">'.date("d-m-Y", $mktime).'</option>';} }
  14.  

No i pokazuje mi wszytsko ładnie tylko że bez piatku ...
Doszedłem jedynie do tego że $sobota0 oraz $niedz0 pokazują mi cyfrę o 1 mniejszą od $sobota i $niedz a nie powinno nic pokazywać jeśli dzisiaj nie jest sobota lub niedziela.
Nie pokazuje nic w tych dwóch zmiennych jeśli w warunkach if($sobota==0) dam cudzysłów przy 0 ale wtedy datę pokazuje mi od jutra a nie od dzisiaj.

Ma ktoś pomysł gdzie zrobiłem błąd ?
nospor
Po cholere ci ta pierwsza pętla? Życie sobie lubisz utrudniać? wink.gif

1. for($kt=0;$kt<8;$kt++){
  2. $mktime=mktime(0, 0, 0, date("m"), date("d")+$kt, date("y"));
  3. $data=date("N", $mktime);
  4. If($data<6){echo' <option value="'.$kt.'">'.date("d-m-Y", $mktime).'</option>';} }
  5.  
Mackos
Bo mam nadzwyczajną zdolność do wymyślania rozwiązań `od d**y strony` oneeyedsmiley02.png

Dzięki nospor.
nospor
No to masz nadzwyczaj rozwiniętą tę zdolność. Nie wiem jakim cudem można było na to wpaść tongue.gif wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.